Thursday , May 23 2024

Un litru de lapte costă în România de două ori mai mult ca în Polonia și este mai scump ca în Franța

România are cel mai mare preț când vine vorba de laptele proaspăt, un produs care se găsește zilnic în coșul de cumpărături, arată o analiză a Ziarului Financiar.

Un litru de lapte proaspăt, integral (echivalentul a 3,5% grăsime în România), sub marca proprie a Carrefour costă 1,45 de euro în România, față de 1,19 euro în Franța sau Belgia, 1,02 euro în Spania și doar 0,76 euro în Polonia.

Un român câștigă în medie lunar 900 de euro net, de două-trei ori mai puțin ca un francez, un spaniol sau un belgian. și atunci, de ce nu costă și laptele de două-trei ori mai puțin ca în aceste țări?

Pentru a exista o bază de comparație corectă, ZF a încercat să ia același produs în toate statele, este vorba de marca privată Carrefour Classic, lapte proaspăt, integral. A fost ales retailerul Carrefour pentru că există magazine online ale companiei în fiecare dintre piețele principale din Europa.

Situația nu este însă singulară, ea fiind valabilă în cazul tuturor rețelelor. În timp ce prețurile cresc accelerat – litrul de lapte costând acum de aproape două ori mai mult decât acum 2-3 ani – fermele românești au avut în 2021 o producție de 41,7 milioane de hectolitri de lapte, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

Mai mult, importurile de lapte și smântână au sărit de 100 mil. euro în 2021, valoare care s-a dublat într-un deceniu. (Mediafax)

Vezi si

Unii bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10 %, raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în 2 tranşe

Anumite categorii de bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii …