Monday , December 5 2022

Un grup de hackeri pregăteşte un “Blitzkrieg” asupra a 30 de mari bănci din SUA

Compania de securitate informatică McAfee a avertizat joi că hackerii au pus la cale un atac cibernetic masiv asupra a 30 de mari bănci americane, pentru a fura milioane de dolari din conturile clienţilor, potrivit CNN Money.

Un raport prezentat joi de McAfee confirmă avertismentele transmise anterior de RSA, divizia de securitate a gigantului EMC Corp., unul dintre cei mai mari furnizori de servicii IT destinate companiilor.

RSA a anunţat în octombrie că un grup de hackeri au dezvoltat un virus de tip cal troian, extrem de sofisticat, cu scopul de a fura bani din conturi bancare deschise la Chase (aripa de consumer banking a JPMorgan), Citibank, Wells Fargo, PayPal (divie a eBay) şi alte bănci importante.

Companiile de securitate susţin că atacul, denumit “Proiectul Blitzkrieg”, a fost deja testat pe mai mult de 300 de conturi bancare din SUA.

Reţeaua de criminalitate organizată plănuieşte să lanseze atacul în primăvara anului viitor, potrivit McAfee, companie care face parte din grupul Intel.

Proiectul a început printr-o campanie uriaşă de recrutare în rândul hackerilor, cărora li s-a promis o parte din pradă.

Planul de atac aduce anumite inovaţii în modul de operare, hackerii accesând conturile victimelor de pe computere infectate din SUA, pentru a evita declanşarea sisemelor de securitate ale băncilor, care reacţionează atunci când conturile bancare sunt accesate de pe terminale nerecunoscute, îndeosebi din străinătate.

“Clonarea” computerelor le-a permis hackerilor să acceseze conturile victimelor la adăpostul aparenţei că transferurile sunt efectuate chiar de pe computerul de acasă al clientului.

Totodată, limitele impuse de bănci pe transferurile din conturi au impus recrutarea unui număr ridicat de atacatori, care extrag sume mici din mii de conturi.

McAfee a anunţat că lucrează în colaborare cu agenţiile de securitate din SUA şi cu băncile vizate pentru a preveni atacul.

Vezi si

INS: Mai mulți bărbați șomeri în România decât femei

Rata şomajului a crescut în luna octombrie cu 0,1 puncte procentuale, faţă de cea înregistrată …