Saturday , April 20 2024

Ultima zi de depunere a declaratiei de venit. Ce amenzi risti daca nu declari situatia financiara

declaratie venit

Termenul-limită de depunere a declaraţiei pe veniturile realizate în anul 2012 de către persoanele fizice este 27 mai 2013, în caz contrar amenzile putând ajunge la 500 de lei, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală /ANAF.
 
Termenul-limită de depunere a declaraţiei – Formularul 200  “Declaraţia privind veniturile realizate din România, pentru veniturile anului 2012” – pentru veniturile realizate de către persoanele fizice este 27 mai 2013.

Cine nu depune declaraţiile de venit până la 25 mai riscă o amendă de la 50 la 500 de lei. Iar dacă se observă neconcordanţe între declaratiile de venit şi datele pe care le are Fiscul, contribuabilii pot fi trecuti pe lista persoanelor care urmează să fie verificate şi impozitate cu 16 la sută pentru averea nedeclarată.

Formularul 200, cu titlul ‘Declaraţia privind veniturile realizate din România, pentru veniturile anului 2012’, se completează şi se depune pentru următoarele categorii de venituri: activităţi independente (activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, venituri realizate de persoanele fizice dintr-o activitate desfăşurată într-o formă de organizare cu personalitate juridică), cedarea folosinţei bunurilor mobile şi/sau imobile, închirieri şi arendă, activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, transferul titlurilor de valoare (altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise) şi operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract.

Potrivit ANAF, nu au obligaţia depunerii declaraţiei: persoanele fizice pentru care impozitul reţinut de plătitorii de venituri este final, potrivit opţiunii contribuabililor, persoanele fizice care, în anul de raportare, au realizat venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit, persoanele fizice care, în anul de raportare, au realizat venituri din cedarea folosinţei bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părţi este stabilită în lei şi nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real, şi persoanele fizice care, în anul 2012, au realizat venituri din activităţi agricole cu impunere finală, din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată ori luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare.

Luni, 27 mai 2013, este ultima zi şi pentru depunerea următoarelor formulare:

Declaraţia privind venitul estimat / norma de venit | Formular 220 pentru anul în curs
Cine declară? Contribuabilii care în anul anterior au realizat pierderi şi cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior

– Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit| Formular 221 pentru anul în curs
Cine declară? Contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole, conform C.F. art. 71

– Declaraţia privind veniturile estimate pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţile supuse regimului transparenţei fiscale | Formular 223 pentru anul în curs
Cine declară? Contribuabilii care în anul anterior au realizat pierderi şi cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior.

– Cererea privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul pe venitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ  | Formular 230 pentrul anul 2012
Cine declară? Persoanele fizice care realizează venituri din salarii, şi care: a) au efectuat în anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, şi solicită restituirea acestora; b) doresc ca o sumă din impozitul anual să fie destinată pentru sponsorizarea organizaţiilor nonprofit; c) solicită deducerea din veniturile impozabile din salarii, obţinute la funcţia de bază, a cheltuielilor efectuate pentru economisire în sistem colectiv pentru domeniul locativ

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …