Tuesday , December 6 2022

UE va avea gaze de la Moscova inca o luna. Ucraina si Rusia – acord de livrare valabil doar in martie

gazprom

Kievul si Moscova au ajuns, luni seara, la un acord pentru ca Rusia sa furnizeze in continuare gaze naturale catre Ucraina, pana la sfarsitul lunii martie, dupa mai multe ore de negocieri care au avut loc sub auspiciul Uniunii Europene (UE).

In consecinta, aprovizionarea cu aceasta resursa a tarilor de pe Batranul Continent nu este pusa in pericol, a transmis vicepresedintele Comisiei Europene pentru uniunea energetica, Maros Sefcovic, potrivit Wall Street Journal.

“Ne-am inteles ca discutiile despre livrarea gazelor pentru perioada urmatoare sa aiba loc la finalul lunii”, a declarat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, dupa intalnirea de la Bruxelles cu omologul sau de la Kiev, Volodimir Demcisin.

Concluzia discutiilor a fost ca Naftogaz, compania ucraineana de transport de gaze, va plati in avans achizitiile care asigura acoperirea consumului din tara, iar Gazprom, gigantul energetic rus, va garanta tranzitul gazelor pe teritoriul UE.

Ucraina a acuzat Rusia, in ultimele saptamani, ca a inchis robinetul fara avertisment si ca nu poate verifica situatia conductelor din regiunile controlate de rebeli. La randul sau, Gazprom a avertizat ca, daca Naftogaz nu ii plateste in avans pentru volumele de gaze contractate, atunci va lasa in frig atat Ucraina, cat si intreaga UE.

Insa Rusia a continuat sa livreze gaze in regiunile Luhansk si Donetk “din motive umanitare”, lucru ce a nemultumit Kievul.

“Acest lucru va reprezenta subiectul unor noi negocieri”, a punctat Novak.

Vezi si

Obligația restaurantelor să ofere informații detaliate în meniuri, amânată

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că a decis amânarea, până în martie …