Friday , April 19 2024

UE pune tunurile pe WhatsApp, Facebook Messenger sau Skype

whatsapp

Iti incepi dimineata verificand ce mesaje ai mai primit pe Facebook Messenger, ii scrii sefului pe WhatsApp sau vorbesti cu rudele din strainatate pe Skype? Serviciile de mesagerie au devenit atat de populare incat dam mai rar SMS-uri si apeluri telefonice, asa ca Uniunea Europeana vrea sa propuna un nou cadru legal pentru companiile care detin aceste aplicatii.

O serie de documente consultate de Financial Times arata ca UE vrea sa trateze serviciile de mesagerie la fel ca pe firmele din domeniul telecomunicatiilor.

Asta dupa ce ani la rand companii precum Telefonica din Spania si operatorul francez Orange s-au plans ca se supun unor reglementari mult mai dure, in timp ce Facebook, Microsoft si Google au parte de tratament preferential.

Miscarea reprezinta un indiciu clar ca blocul comunitar incearca sa impuna unele masuri de control asupra unui domeniu dominat de giganti IT americani.

In prezent, serviciile de mesagerie precum WhatsApp, Facebook Messenger si Skype se afla intr-o zona gri din punct de vedere legal, caci nu exista reglementari specifice.

Comisia Europeana va anunta planul in septembrie, apoi pana la finalul anului va exista un draft al legii “ePrivacy” (securitate online – n.red.), arata sursa citata.

Insa cum vor fi afectate serviciile de mesagerie? Se pare ca noul cadru legal va stipula modul in care vor fi rezolvate solicitarile agentiilor guvernamentale despre utilizatori si modalitatile prin care acestea pot face bani din exploatarea datelor consumatorilor.

Masura face parte dintr-un plan mai mare de reforme la nivelul UE in domeniul telecomunicatiilor, care are ca scop final extinderea accesului la Internet de mare viteza al populatiei tarilor de pe Batranul Continent si eliminarea diferentelor dintre companiile care ofera servicii clasice de telefonie si rivalii lor online.

UK, cel mai mare critic

Marea Britanie a fost pana acum cel mai mare critic al serviciilor de mesagerie, iar oficialii de la Londra au cerut in repetate randuri inasprirea legii in cazul lor.

Insa se va modifica ceva in contextul in care populatia a votat pentru iesirea din UE? Se pare ca nu. Potrivit Financial Times, UK va avea aceeasi influenta in aceste negocieri pana la divortul oficial de Bruxelles.

Mai mult, unele tari nu vor astepta ca legea sa fie definitivata la nivel european si vor actiona mai inainte, pe cont propriu.

De exemplu, autoritatea de reglementare din Franta, Arcep, va decide luna viitoare daca va impune Google, Viber si Skype sa se inregistreze ca furnizori de servicii de telecomunicatii.

Ramane de vazut daca planul UE va insemna ca aceste companii vor plati taxe mai mari sau daca vom ajunge sa dam bani pentru a trimite mesaje prin aplicatii.

Apeluri online

Comisia Europeana mai urmareste ca si apelurile facute online sa fie supuse regulilor din telecomunicatii, mai arata Financial Times.

Acest lucru ar insemna ca statele membre ar avea un cuvant de spus in cazul operatiunilor gigantilor IT americani pe Batranul Continent. De asemenea, serviciile de mesagerie ar putea fi obligate sa ofere posibilitatea de a apela numerele de urgenta.

Totusi, apelurile pentru care nu e nevoie de inregistrarea cu un numar de telefon nu vor fi supuse noilor reguli.

Financial Times arata ca dupa ce planul UE va fi prezentat in septembrie vor urma luni bune de negocieri intre statele membre, companiile din domeniul telecomunicatiilor si gigantii IT americani.

ziare.com

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …