Monday , July 22 2024

UE impune tarife vamale suplimentare pentru automobilele electrice chineze, începând din iulie

Comisia Europeană a comunicat miercuri autorităților chineze că are intenția de a impune tarife vamale suplimentare pentru automobilele electrice chineze, începând cu data de 4 iulie, o măsură care este posibil să ducă la represalii din partea Chinei, transmite Reuters.

Vehiculele produse în uzinele chineze și importate în UE sunt vizate deja de tarife vamale de 10%. Bruxelles-ul intenționează să majoreze aceste tarife cu 17,4% pentru automobilele BYD, cu 20% pentru automobilele Geely și cu 38,1% pentru automobilele SAIC.

Aceste tarife sunt peste estimările analiștilor, care mizau pe tarife vamale suplimentare cuprinse între 10% și 25% pentru automobilele electrice importate din China.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat la o conferință de presă că automobilele produse în China beneficiază de subvenții incorecte, ceea ce îi amenință pe producătorii europeni. „Din acest motiv, Comisia s-a adresat autorităților chineze pentru a discuta aceste descoperiri și a analiza posibile modalități prin care pot fi rezolvate problemele identificate”, a spus Margaritis Schinas, într-o conferință de presă.

„Dacă discuțiile cu autoritățile chineze nu vor conduce la o soluție eficace, aceste tarife compensatorii provizorii vor fi introduse începând cu data de 4 iulie dar nu vor fi colectate decât dacă vor fi introduse tarife definitive”, a precizat Executivul comunitar.

După introducerea tarifelor provizorii, Bruxelles-ul va avea la dispoziție patru luni pentru a impune tarife definitive. Însă statele membre vor putea să elimine aceste tarife dacă cel puțin 15 țări membre, reprezentând cel puțin 65% din populația UE, se vor opune.

Autoritățile de la Beijing au criticat decizia Bruxelles-ului de a demara o investigație asupra subvențiilor de care au beneficiat constructorii chinezi, a făcut un apel pentru cooperare și lobby în țările membre UE, dar nu a transmis în mod clar care va fi răspunsul său la noile tarife ale UE.

Vezi si

Ministrul Energiei: Până în 1 aprilie 2025 vom avea o definiţie a consumatorului vulnerabil în sectorul energetic

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că, până în 1 aprilie 2025, va exista o …