Tribunalul Bucuresti a admis intrarea Blue Air în insolventa

reportersite
09 octombrie 2010, 17:02

Tribunalul Bucuresti a admis o cerere înaintata de Carpatair si Service Excellence Solutions pentru intrare în insolventa a Blue Air, decizie pe care compania o contesta pe motiv ca nu are datorii catre cele doua firme.

Judecatorul Laura Radu, purtator de cuvânt al Tribunalului Bucuresti, a declarat agentiei MEDIAFAX ca instanta a admis miercuri intrarea în insolventa a Blue Air, la cererea Carpatair si Service Excellence Solutions. Ea nu a dorit sa faca publica valoarea datoriilor Blue Air catre cele doua companii.

Carpatair a depus la jumatatea lunii martie, la Tribunalul Bucuresti, dosarul prin care cere insolventa Blue Air, în contul unei datorii în valoare de 30.000 de euro, ca urmare a închirierii unei aeronave SAAB 2000 catre Blue Air, în luna septembrie a anului trecut.

„La câteva zile dupa ce am depus dosarul de insolventa, Blue Air ne-a achitat datoria si noi le-am dat hârtie ca am primit banii. Dar dupa acest lucru ei nu s-au dus, probabil, la tribunal sa închida dosarul. Diligentele pentru închiderea dosarului erau treaba lor”, a declarat agentiei MEDIAFAX Paula Ardelean, vicepresedinte al Carpatair.

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii Blue Air neaga ca ar avea datorii neachitate catre cele doua companii.

„În jurul orei 15 a aparut la Tribunalul Bucuresti verdictul insolventa pentru Blue Air, la cererea Carpatair si Service Excellence Solutions, dar nu exista nicio motivatie scrisa pentru aceasta decizie. Noi nu avem nici o datorie la cele doua companii si vom contesta aceasta decizie”, a declarat pentru MEDIAFAX Florentina Ivan, director de comunicare la Blue Air.

Directorul Blue Air, Sherif Ussama, a declarat anterior, într-un comunicat de presa, ca firma pe care o conduce îsi achita datoriile catre stat si furnizori, în ciuda blocajelor financiare la nivel national si chiar a procesului de restructurare a flotei pe care compania a finalizat-o recent.

„O potentiala decizie a Tribunalului Bucuresti în sensul deschiderii unei proceduri de insolventa asupra companiei noastre ne-ar surprinde în mod neplacut si am considera-o drept încalcare a drepturilor comerciale de care ar trebui sa ne bucuram, întrucât în momentul de fata noi nu avem nicio datorie fata de cei doi asa-zisi creditori din dosarele de insolventa. În aceste conditii nu poate fi declansata starea de insolventa si nu înteleg, ca cetatean strain, cum sistemul juridic românesc ar putea permite asa ceva”, a spus Ussama.

El a adaugat, referitor la dosarul 13886/3/2010, în care Carpatair si Service Excellence Solutions au cerut insolventa Blue Air Transport Aerian, ca s-a ajuns la o întelegere de plata amiabila si s-au achitat la zi debitele restante, dovezile existând la dosar.

Blue Air a revenit ulterior cu un alt comunicat în care afirma ca faptul ca o sentinta judecatoreasca apare publicata în presa înainte de a fi emisa oficial este un atac direct la imaginea companiei si influenteaza direct si negativ activitatea comerciala si reprezinta o încalcare a Constitutiei, a legilor europene si a dreptului de a dezvolta o afacere pe teritoriul unui stat european.

„Sentinta în acest dosar nu a fost comunicata, nici redactata, nu apare în condica de sedinta a Tribunalului Bucuresti, nici pe site-ul acestei institutii, însa face obiectul a numeroase articole de presa aparute astazi. Din punct de vedere juridic, la acest moment nu exista nicio sentinta judecatoreasca de deschidere a procedurii de insolventa si, teoretic, nici nu ar putea sa existe o astfel de decizie, cât timp la dosarul mentionat sunt depuse toate dovezile ce atesta faptul ca nu mai exista sume în litigiu între parti”, se arata în comunicat.

Reprezentantii Blue Air au adaugat ca pe tot parcursul zilei, avocatul companiei s-a aflat în incinta Tribunalului Bucuresti pentru a afla sentinta în dosar, sentinta care nu a fost, însa, redactata si comunicata.

„Mai mult, condica de sedinta a Tribunalului Bucuresti s-a aflat toata ziua în biroul judecatorului, iar în calculatoarele de pe holul Tribunalului informatia a fost postata de trei ori si de trei ori a fost retrasa. Nici la aceasta ora nu exista nicio dovada ca ar exista o astfel de sentinta. În urma unei discutii telefonice avute cu purtatorul de cuvânt al Tribunalului Bucuresti, judecator Laura Radu, aceasta ne-a confirmat ca informatiile din presa au fost furnizate de catre dumneaei, în calitatea sa oficiala”, se mai arata în comunicatul Blue Air.