Tuesday , October 4 2022

Trezorerie Europeana pana in 2025? Junker vrea toti banii la comun

juncker

O noua institutie financiara europeana ar putea sa apara in urmatorii 10 ani. Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker (foto) spera ca, pana in 2025, Trezoreria Europeana sa fie perfect functionala in zona euro.

Raportul CE prevede ca guvernele tarilor din zona euro sa mentina controlul asupra stabilirii impozitelor si cheltuielilor interne, in sarcina Trezoreriei Europene intrand finantarea unor decizii si initiative comune, dezvaluie Bloomberg.

Solidaritate si reguli

Initiativa lui Juncker se bucura deja de girul presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, si a altor oficiali de rang inalt din UE.

Raportul va fi facut public la inceputul acestei saptamani, in perioada urmatoare presedintele CE dorind sa foloseasca un grup de experti care sa intocmeasca pana in 2017 calendarul masurilor care stau la baza crearii Trezoreriei Europene.

Junker a cerut si o implicare mai mare din partea tarilor din zona euro in rsspectarea tintelor stabilite in bugetul UE, constatand ca o mare parte din schimbarile efectuate in bugetul din 2011 nu au dat rezultatele asteptate.

Raportul lui Junker nu face nicio referire directa la criza financiara din Grecia care ar putea destabiliza intreaga zona euro in cazul unui abandon al elenilor.

In schimb, in documentul initiat de presedintele CE se face referire la reinnoirea angajamentelor pentru un viitor comun al tarilor europene.

“Toti membrii uniunii monetare au renuntat odata pentru totdeauna la monedele nationale, impartasind suveranitatea monetara cu alte tari din zona euro.

Acest destin comun necesita solidaritate in vremuri de criza si respect pentru regulile comun acceptate de catre toti membri”, se mentioneaza in raport.

Raspuns la criza

Printre randuri, frazele de mai sus par sa raspunda direct atacurilor verbale initiate in ultimele luni de catre guvernantii greci, in special de catre ministrul de Finante Yanis Varoufakis, pe tema lipsei de solidaritate in blocul european.

Zona euro a intrat deja in al cincilea an de criza financiara, completata cu un nivel ridicat al datoriilor de stat.

Raportul lui Junker este lansat intr-o perioada in care UE incearca sa demonstreze ca a lasat in urma criza, chiar daca amenintarea unui faliment si a unei iesiri dezordonate din zona euro a Greciei persista inca.

“Simplul fapt ca ne-am confruntat cu acest tip de crize demonstreaza necesitatea aparitiei acestui raport care scoate in evidenta unele aspecte incomplete din mecanismul UE”, considera vicepresedintele CE, Valdis Dombrovskis.

Continuarea pe business24.ro

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …