Sunday , September 26 2021

Tranzactie de 160 de miliarde de dolari: Se va crea un gigant in industria medicamentelor

pfizer

Conducerea producatorului de medicamente Pfizer Inc a obtinut aprobarea Consiliului de Administratie pentru preluarea rivalului Allergan Plc, producatorul Botox, pentru mai mult de 160 de miliarde de dolari, o tranzactie care ar urma sa dea nastere celui mai mare producator mondial de medicamente.

Preluarea Allergan de catre Pfizer va declansa critici din partea mediului politic, deoarece Pfizer vrea sa-si mute sediul fiscal in Irlanda, unde este inregistrat si Allergan, pentru a beneficia de o taxa pe companii mai mica, arata Reuters.

In Irlanda, taxa pe companii este de 12,5% fata de 35% in SUA.

Tranzactia prevede ca Pfizer va plati 11,3 actiuni proprii pentru fiecare actiune Allergan. Va exista de asemenea si o componenta de numerar, echivalenta cu mai putin de 10% din valoarea tranzactiei. Actualul director general al Pfizer, Ian Read, va fi CEO al companiei rezultate in urma fuziunii.

Preluarea Allergan de catre Pfizer va da nastere unui colos farmaceutic cu o valoare de piata de 330 miliarde de dolari si vanzari anuale de peste 60 de miliarde de dolari, devansand cu mult actualul numar doi de pe piata farmaceutica americana, Merck & Co, care realizeaza vanzari anuale de aproximativ 40 de miliarde de dolari.

Aceasta va fi de asemenea cea mai mare fuziune anuntata in acest an, devastand preluarea Plc de catre Anheuser-Busch InBev pentru 107 miliarde de dolari.

Incepand din 2014, sectorul farmaceutic a trecut printr-un val de fuziuni si achizitii, in urma caruia marii producatori de medicamente si-au preluat rivalii mai mici iar numarul producatorilor de medicamente generice s-a redus in urma consolidarii.

ziare.com

Vezi si

Compensarea prețului la energie și gaze va intra în vigoare de la 1 noiembrie pentru consumatorii casnici și non-casnici

Compensarea facturilor la energie şi gaze se va aplica de la 1 noiembrie, atât pentru …