Tuesday , April 30 2024

Transportatorii cer reducerea pretului rovinietei, din cauza restrictiilor si starii drumurilor

Confedera]ia Na]ional\ Rutier\, Federa]ia Operatorilor Români de Transport [i Federa]ia Europa cer reducerea pre]ului rovinietei pentru firmele de transport, întrucât acestea pl\tesc taxa pentru 365 de zile, dar folosesc [oselele doar 200 de zile pe an, iar starea infrastructurii este proast\.


Patronatele din transpoturi au transmis un memoriu Guvernului pentru reducerea contravalorii vinietelor pl\tite de operatorii de profil, în care au men]ionat c\, urmare a respect\rii prevederilor Regulamentului CE 561/2006, timpii de conducere [i de odihn\ limiteaz\ firmele de transport la folosirea par]ial\ a infrastructurii rutiere.
Astfel, num\rul de zile de utilizare este de circa 200, iar plata rovinietei se realizeaz\ pentru 365 de zile. Calculul zilelor de folosire efectiv\ a drumurilor include zilele obligatorii de odihn\ s\pt\mânal\ (104 zile/an), al zilelor libere oficiale (11 zile/2012), al diferitelor restric]ii temporare de canicul\ sau viscol, precum [i cele de sezon de var\.
“Totodat\, nu trebuie s\ uit\m c\ plata ta-xelor de drum la nivel european a fost gândit\ doar pentru folosin]a autostr\zilor [i a por]iunilor modernizate ale drumurilor europene. Urmând aceast\ ra]iune, este vizibil\ lipsa leg\turii între pre]ul actual al rovinietei (ce nejustificat este raportat la euro) [i dreptul redus al transportatorilor de a circula pe toat\ perioada valabilit\]ii acesteia, precum [i de a circula pe autostr\zi [i drumuri europene reabilitate”, se arat\ într-un comunicat al patronatelor din industria de profil.
Transportatorii prezint\, comparativ, situa]ia sistemului de plat\ a taxelor de autostrad\ din Ungaria, unde pe o re]ea de peste 1.300 de km de autostr\zi vinieta pe 13 luni (396 de zile) cost\ circa 830 euro, iar pentru un an ajunge la 766 euro.
“Raportat la infrastructura româneasc\, 1.210 euro – pre]ul actual al rovinietei pentru un an pentru un autotractor cu semiremorc\ (categoria F) în România – este o valoare mult prea mare pentru ceea ce primim în schimb. Credem c\ o valoare de maxim 700 euro/an pentru rovinieta F, respectiv reducerea exponen]ial\ a pre]ului pentru celelalte categorii,
ar avea ca [i consecin]\ o m\rire a sumei glo-bal colectate din roviniet\”, se arat\ în comunicat.
Reprezentan]ii transportatorilor mai sus]in c\, pe fondul subfinan]\rii sectorului de transport, având drept cauz\ principal\ presiunea uria[\ a costurilor, în special a celor legate de carburan]i, o astfel de m\sur\ ar putea genera beneficii directe în economie. t

Vezi si

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024

Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la …