Sunday , October 2 2022

Transportatorii acuză Guvernul pentru creşterea preţului la carburanţi şi vor returnarea accizei

Transportatorii acuză Guvernul pentru creşterea preţurilor carburanţilor, din cauza majorării accizelor şi a TVA, dar şi deprecierii leului faţă de dolar şi euro, şi solicită returnarea accizei aferente transporturilor comerciale şi transparenţă privind structura preţurilor benzinei şi motorinei.

“Guvernul este de vină pentru că preţul carburanţilor este mare. Noi putem să mergem şi în alte ţări să alimentăm, şi astfel vom pune presiune pe stat, pentru că îi vor scădea încasările”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Ion Lixandru, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Potrivit lui Lixandru, în 2009 s-au consumat şapte miliarde de litri de combustibil, pentru care statul a încasat din taxe patru miliarde de euro.

“Nu ne-ar deranja preţul carburantului dacă am avea autostrăzi şi condiţii de siguranţă, dar aşa devenim şi neconcurenţiali în raport cu alţi transportatori din Uniunea Europeană”, a spus reprezentantul UNTRR.

În România, preţul de bază pentru motorină este de 0,64 de euro/ litru, mai mare decât în Austria (0,585 euro/ litru) şi Germania (0,458 euro/ litru), conform patronatului.

UNTRR solicită stoparea creşterii necontrolate a preţului la motorină, asigurarea funcţionării libere a pieţei şi transparenţei structurii preţului şi returnarea accizei aferente transporturilor rutiere comerciale.

Potrivit patronatului, returnarea accizei ar avea ca efect dezvoltarea transporturilor, diminuarea costurilor care se vor reflecta într-un preţ mai mic al produselor la raft şi separarea pieţei negre de cea legală.

Prezent la eveniment, preşedintele UNTRR, Constantin Isac, a spus că nu se poate calcula preţul corect al carburanţilor deoarece nu există o structură clară a preţului, cum se întâmplă în alte state, unde există transparenţă. El a afirmat că 40% din bugetul unei companii reprezintă costul cu carburanţii.

Consiliul Concurenţei a anunţat, marţi, că datele preliminare ale autorităţii de reglementare arată că firmele petroliere din România au respectat legislaţia în privinţa creşterii preţurilor la carburanţi. Autoritatea va finaliza în primul trimestru din acest an o investigaţie pe piaţa comercializării carburanţilor, începută în 2005.

Premierul Emil Boc a declarat luni că Guvernul poate introduce contramăsuri specifice economiei de piaţă, precum impunerea unor impozite, împotriva producătorilor care cresc rapid şi nejustificat preţul carburanţilor.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat, în luna noiembrie, că preţurile combustibililor pe piaţa românească au o evoluţie divergentă faţă de principalii factori care ar trebui să le influenţeze, iar BNR nu înţelege mecanismele care stau în spatele scumpirilor anunţate de producători.

Pe de altă parte, potrivit companiilor petroliere, preţurile la pompă sunt influenţate în principal de evoluţia cotaţiilor internaţionale ale petrolului şi de evoluţia cursului leu/dolar.

Principalele companii care distribuie carburanţi în România sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, LukOil, MOL şi OMV.

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …

One comment

 1. Solutia cea mai eficienta de a reusi sa ne impunem, sa aratam ca existam si sa reusim sa scadem pretul exorbitant al carburantilor, ESTE ca o luna sa nu alimentam de la o societate, luna cealalta de la alta societate, samd
  Spre exemplu SA NU ALIMENTAM IN FEBRUARIE DE LA LUK OIL !
  Apoi in martie de la PETROM , etc
  DAR absolut nimeni sa nu cumpere vreun produs de la statiile vizate in luna respectiva.
  Hai sa facem un efort, mai ales ca se poate!!
  Oare este asa de greu sa facem cateva sute de metri in plus sa aratam ca suntem uniti ?
  Ati vazut ce fac francezii !
  Ne lasam chiar asa calcati in picioare de niste nenorocite de societati care nu urmaresc decat profitul lor imediat ?
  Iar noi, producatori de carburanti din extractiile proprii, platim la fel ca in Europa.
  In propria tara !
  Haideti aratati unitate.
  Luati legatura cu toti cunoscutii, intrati pe forumuri si propuneti voi cu cine incepem.
  Ei ce ziceti, incepem cu pompele lui Patriciu ?