Thursday , April 25 2024

Tot mai puțini fermieri fac agricultură de performanță în România. Un sfert dintre ferme au dispărut în ultimii 10 ani

Asociația Fermierilor din România (AFR) susține că la ora actuală sunt tot mai puțini fermieri care fac agricultură de performanță în România, în condițiile în care datele provizorii ale Recensământului Agricol arată că mai mult de un sfert dintre ferme au dispărut între anii 2010 și 2020.

“În anul 2020, în România existau 2.887.000 de exploatații agricole care utilizau 12,8 milioane de hectare de teren agricol. Rezultatele provizorii ale Recensământului General Agricol runda 2020 arată că, în decurs de 10 ani, numărul exploatațiilor agricole a scăzut cu 972.000, respectiv cu 25,2%, iar suprafața agricolă utilizată a scăzut cu 543.000 de hectare, respectiv cu 4,1%. Alte date provizorii arată că numărul exploatațiilor agricole fără personalitate juridică a fost de 2.862.000 cu 25,3% mai mic decât în anul 2010; în acest timp, numărul exploatațiilor agricole cu personalitate juridică a fost de aproximativ 25.000, cu 17,3% mai mic decât în anul 2010”, arată o analiză AFR, care citează datele Institutului Național de Statistică (INS).
De asemenea, scăderea numărului de exploatații agricole a condus la creșterea suprafeței agricole medii per exploatație cu circa 28% – de la 3,45 hectare în 2010 la 4,42 hectare în anul 2020.
“Dacă luăm în considerare categoriile de exploatații agricole, putem observa că suprafața agricolă utilizată ce a revenit în medie pe o exploatație agricolă fără personalitate juridică a fost de 2,73 ha, în comparație cu 1,95 ha în anul 2010”, subliniază AFR.
În ceea ce privește suprafața agricolă utilizată în medie pe o exploatație agricolă cu personalitate juridică a fost de 194,78 ha, comparativ cu 190,78 ha în anul 2010.
“Suntem din ce în ce mai puțini cei care facem agricultură de performanță în România, iar afirmația este susținută chiar de datele provizorii ale Recensământului Agricol. Mai mult de un sfert dintre fermele din România pur și simplu au dispărut între 2010 și 2020, arată Institutul Național de Statistică”, se menționează în analiza citată.
Asociația fermierilor subliniază că oficialii europeni au recunoscut că este posibilă o criză a alimentelor în această perioadă și în acest context dificil, însă nu în ceea ce privește lipsa mâncării, ci a faptului că va fi prea scumpă pentru mulți oameni. “Asta dovedește încă o dată câtă nevoie este ca noi, fermierii, să putem produce cât de mult putem și să și fim ajutați pentru asta. Aducem în atenție un comunicat al Comisiei Europene, în care se spune că aprovizionarea cu alimente a Uniunii rămâne sigură, dar mai puțin accesibilă pentru cei mai săraci din Europa. Adică oamenii cu mai puțini bani fie nu vor putea cumpăra ce doresc, fie se vor îndrepta spre alimente ieftine. Ori noi, fermierii din România, suntem în stare să producem și suficient, și de bună calitate și la prețuri decente; doar să nu fi supuși unor restricții arbitrare și nemeritate”, transmit reprezentanții AFR.
Asociația atrage atenția că problemele aduse de războiul din Ucraina se adaugă dificultăților pe care fermierii le au deja: piețe agitate, lipsa uneori a motorinei, prețuri exagerate pentru input-uri, lipsa îngrășămintelor din piață. (Agerpres)

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …