Saturday , January 28 2023

Tot mai mulți român renunță la ideea de a fi conectați la o rețea de gaze și au cumpărat centrale pe peleți

Până la sfâr­șitul lunii august a acestui an, HS Timber Productions, fostul Schweighofer, a vândut cu 50% mai mulți peleți decât în 2020. Dacă în vara anului acesta o tonă de peleți putea fi cumpărată cu 800-1200 de lei, în prezent a ajuns la 1.500 – 2.400 de lei.

Românii renunță tot mai des la sobele tradiționale și chiar la centralele electrice sau pe GPL în favoarea termoșemineelor și centralelor pe peleți, motiv pentru care cererea pentru acest tip de combustibil a explodat în ultimul an, scrie Ziarul Financiar.

Dacă în urmă cu cinci ani pro­du­că­­­­torii rămâneau cu peleții în depo­zi­te, din 2020 au trecut la liste de aș­tep­ta­­re.

„Cererea de peleți s-a du­blat în ul­ti­mii ani. Din ce în ce mai mul­te gos­­po­dării trec de la folosirea com­­bus­­ti­bililor fosili la peleți din lemn eco­­logic, precum și alte alternative eco­­­­logice în sistemele de încălzire. Până la sfâr­șitul lunii august a acestui an, HS Timber Productions a vândut cu 50% mai mulți peleți decât în 2020“, au spus reprezentanții HS Tim­ber Productions, fostul Schweighofer.

În acest context, dacă în vara anului acesta o tonă de peleți putea fi cumpărată cu 800-1200 de lei, în prezent a ajuns la 1.500 – 2.400 de lei.

În plus, în multe zone din țară nu se mai găsesc peleți pe stoc din cauza cererii ridicate.

Aceasta vine și în contextul în care pe fondul scumpirii gazului și curentului electric cei care aveau astfel de centrale au renunțat la ele în favoarea celor pe peleți. Mai mult, dacă o locuință tradițională încălzită cu lemne consumă circa două tone într-un sezon pentru o cameră și ocazional două cu o suprafață totală de 25 mp, o casă de 100 mp și cinci camere poate fi încălzită cu trei tone de peleți datorită sistemului de încălzire centralizată cu ajutorul caloriferelor. Mai mult, dacă în sobă pot fi arse diverse materiale, precum resturi de PAL sau alte materiale puternic poluatroare, în termoșemineu sunt utilizați dor peleți, cu un impact scăzut asupra mediului.

Scumpirea peleților – care pentru a fi utilizați în termoșeminee sunt realizați numai din fag, stejar sau rășinoase, în timp ce pentru centrale pot fi realizați și din floarea soarelui sau alte esențe – vine în condițiile în care și lemnul de foc s-a scumpit.

Prețul lemnului de foc pe metru cub variază mult pe piață, așa cum arată ofertele marilor jucători din zona bricolajului sau platforma OLX. De exemplu, la Brico Dépôt, un palet de lemn de fag, de 0,9 metri cubi, costă 899 lei (865 lei la început de octombrie). Pe platforma OLX, ofertele variază între 400 și 850 de lei pe metrul cub, dar din nou variațiile sunt foarte mari în funcție de esență sau de zona de livrare.

Scumpirea lemnului de foc vine în contextul în care facturile la energie au crescut cu 30% iar cele de gaze aproape se dublează, factori care creează contextul celei mai complicate ierni din punct de vedere energetic prin care va trece România.

Vezi si

Ministrul Cadariu, despre programul Femeia Antreprenor: Vineri începe transmiterea primelor decizii privind acceptarea de principiu la finanțare

Aplicantele ale căror cereri de finanțare au fost admise în cadrul programului Femeia Antreprenor vor …