Sunday , April 14 2024

The Economist: Temeţi-vă! Ne asteapta criza economica si tulburari sociale

Tulburări sociale, renunţarea la moneda unică, prăbuşirea economiei. Acestea sunt câteva din efectele crizei datoriilor din Europa pe care le prevăd o serie de analişti pentru Bloomberg. În acelaşi timp, The Economist îşi anunţă coperta apocaliptică a numărului din 1 octombrie: “TEMEŢI-VĂ!”.

Criza datoriilor din Europa va duce anul viitor la prăbuşire economică şi financiară şi la tulburări sociale, potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg, scrie Medfiafax. Sondajul a fost realizat în rândul a 1.031 de investitori, analişti şi traderi din întreaga lume.

Cel puţin un membru al zonei euro va renunţa la moneda unică în următorii cinci ani, au anticipat 72% dintre aceştia. Zona euro va intra în recesiune în următoarele 12 luni, cred trei sferturi dintre aceştia.

Criza europeană va influenţa negativ economia mondială anul viitor, au mai spus o treime dintre participanţii la sondaj.

“Este o criză gravă. De la revenirea problemelor în Grecia, a apărut o criză de încredere, cu impact asupra pieţelor şi economiilor. Politicienii trebuie să acţioneze rapid”, a declarat Jean-Yves Chereau, participant la sondaj şi director pentru investiţii la compania Halkin Investments în Londra.

Din cauza crizei, 56% dintre cei intervievaţi intenţionează să îşi reducă expunerea la euro în următoarele şase luni, iar unul din trei şi planurile din regiune.

Economist anunţă pe Facebook un preview sumbru al numărului din 1 octombrie: “Temeţi-vă”, este titlul publicaţiei. “Până când politicienii nu vor face cu adevărat ceva pentru economia mondială, TEMEŢI-VĂ!”, scrie The Economist.

Comisia Europeană a anunţat joi scăderea încrederii în economie, în septembrie, peste aşteptările analiştilor, la cel mai redus nivel din decembrie 2009.

Vezi si

Doar 12% dintre români au primit salarii majorate în 2023, care să acopere inflaţia

Ponderea românilor care au primit, în 2023, salarii majorate care să acopere inflaţia a fost …