Friday , February 3 2023

The Economist: Sanctiunile date de SUA ar putea costa Rusia 1.000 miliarde de dolari, adica 7000 de dolari pentru fiecare rus

putin1

O mie de miliarde de dolari. Acesta ar putea fi costul suportat de investitorii rusi, ca urmare a politicilor lui Vladimir Putin, scrie The Economist.

Conform sursei citate, suma este echivalenta cu aproximativ 7.000 de dolari pentru fiecare cetatean rus. Aceste calcule vin ca urmare a faptului ca investitorii nu mai au incredere atat de mare in activele rusesti. Din aceste motive, bursele Rusiei tranzactioneaza cu un discount urias fata de restul lumii.

Cei mai multi cetateni obisnuiti ai Rusiei nu vor simti aceasta problema, deoarece nu sunt implicati in activitatile bursiere. Insa vor fi raniti cei mai multi oligarhi, apropiati ai lui Vladimir Putin. Iar pentru populatia mai larga, rezultatul se va concretiza intr-o lipsa a investitiilor straine, care contribuiau in mod normal la cresterea economica a tarii. De altfel, scrie The Economist, PIB-ul a scazut cu 0,4 in primul trimestru.

Pe de alta parte, presa rusa a incercat sa minimalizeze, miercuri, amploarea noilor sanctiuni economice impotriva Rusiei, anuntate de UE si Statele Unite, apreciind ca acestea vor consolida regimul presedintelui Vladimir Putin. “Sanctiunile fie nu functioneaza, fie vor avea un efect vizibil intr-un viitor indepartat”, apreciaza cotidianul economic Vedomosti care aminteste ca “sanctiunile americane impotriva Cubei, introduse in 1960 (…) nu au slabit regimul lui Castro”. Iar Coreea de Nord “se serveste cu succes de presiunea exterioara pentru a ralia populatia in jurul liderilor sai”, continua Vedomosti.

Aceeasi idee se regaseste si in cotidianul Izvestia, care sustine ca “sanctiunile nu vor face decat sa reuneasca si mai mult poporul rus in jurul autoritatilor, pentru ca vor fi interpretate ca o tentativa a Statelor Unite de a obtine o victorie asupra Rusiei”.

“Sanctiunile ne vor ajuta sa ne intarim, iar Rusia va avea astfel o economie si mai eficienta si o societate mai sanatoasa si mai debarasata de iluzii”, subliniaza adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, citat de cotidianul Kommersant. Kommersant afirma in plus ca “efectul negativ” al “celor mai grave sanctiuni adoptate vreodata impotriva Rusiei” de Bruxelles ar putea fi “atenuat”.

“Moscova conteaza pe sustinerea unor tari din Uniunea Europeana care ar putea suferi ele insele un prejudiciu considerabil din cauza suspendarii cooperarii cu Rusia”, afirma cotidianul, citand o sursa diplomatica rusa.

Miercuri, 30 iulie 2014, in Europa de Vest, principalele actiuni au deschis in scadere, in timp ce investitorii analizeaza rezultatele financiare anuntate de companii, iar Statele Unite s-au alaturat Uniunii Europene in impunerea de noi sanctiuni Rusiei pentru rolul in criza din Ucraina. Indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 0,2%, DAX (Frankfurt) a coborat cu 0,1%, iar CAC 40 (Paris) a inregistrat un declin de 0,6%.

Trezoreria americana a anuntat ca Statele Unite au adoptat marti noi sanctiuni financiare impotriva Rusiei pentru rolul ei in criza din Ucraina, plasand pe lista neagra americana trei banci rusesti si grupul rus de santiere navale OSK, care se ocupa de constructia de submarine si tancuri petroliere. Astfel, Statele Unite le interzic americanilor sa efectueze anumite tranzactii cu VTB, a doua banca din Rusia, cu Banca Moscovei, care este una dintre filialele sale, si cu Banca Agricola ruseasca, principalul creditor al agriculturii Rusiei. Ulterior, presedintele american a subliniat ca Washingtonul nu s-a angajat intr-un “nou Razboi Rece” cu Moscova.

El a precizat ca noile sanctiuni americane vizeaza sectoarele-cheie ale economiei ruse: sectorul energetic, armamentul, finantele. “Blocam exporturile de anumite bunuri si tehnologii cu destinatia catre sectorul energetic rus. Extindem sanctiunile noastre impotriva unor banci si grupuri din domeniul apararii. Suspendam in mod oficial creditele si finantarile pentru proiecte de dezvoltare in Rusia”, a declarat presedintele american.

La randul ei, Uniunea Europeana a adoptat marti, pentru prima data, o importanta serie de sanctiuni economice contra Rusiei, pentru a-l constrange pe presedintele Vladimir Putin sa nu mai sustina actiunile destabilizatoare din Ucraina. (stirileprotv.ro)

Vezi si

Pentru guvern, inflația puternică din 2022 nu a fost chiar o veste rea

Inflația a ajutat guvernul să se laude cu o creștere de venituri de 21% în …