Saturday , December 3 2022

Termenul pentru plata taxelor si impozitelor a fost devansat pana la 21 decembrie

Guvernul devansează în premieră termenul de plată a taxelor şi impozitelor scadente pe 25 decembrie, motivând că ziua de Crăciun este nelucrătoare, astfel că firmele şi populaţia vor fi obligate să depună declaraţiile de impunere şi să realizeze plăţile până pe data de 21 decembrie.

“De asemenea, s-a aprobat devansarea termenului de declarare şi scadenţă a creanţelor fiscale până la data de 21 decembrie, având în vedere că data de 25 decembrie este zi nelucrătoare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, citat de MEDIAFAX.

Astfel toţi contribuabili trebuie să depună declaraţiile şi să facă plăţile scadente de obicei în data de 25 a lunii până în ziua de 21 decembrie 2012.

Potrivit legii, dacă ziua de scadenţă este nelucrătoare, atunci termenul limită devină următoarea zi nelucrătoare.

În fapt, Guvernul a decis înainte cu două săptămâni de alegeri că ziua de luni 24 decembrie şi luni 31 decembrie sunt zile nelucrătoare.

Conform Codului Muncii, zilele libere din luna decembrie 2012 sunt 1 Decembrie (sâmbătă, Ziua Naţională), 25 şi 26 decembrie (marţi şi miercuri, prima şi a doua zi de Crăciun).

Astfel, situaţia nu diferă cu mult faţă de alţi ani, când tot 27 decembrie era ultima zi plată până la care contribuabilii achitau obligaţiile scadente pe 25 decembrie.

Singura diferenţă faţă de 2011, de exemplu, este că impozitele vor fi încasate în doar două zile, 27 şi 28 decembrie, pe când anul trecut au fost patru zile lucrătoare 27-30 decembrie.

Amânarea unor plăţi pentru luna ianuarie ar putea să pună în pericol ţinta de deficit bugetar pentru acest an, de 2,4% din PIB, cu tot cu PNDI.

Vezi si

Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie la „Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că programul „Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit, iar …