Thursday , March 28 2024

Tarile UE, pe punctul de a-si pierde suveranitatea financiara. Vezi ce le pregateste Germania

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat marţi, în avionul care-l aducea dintr-un turneu în Asia, că doreşte o extindere a atribuţiilor comisarului european pentru afaceri economice şi monetare şi a propus ca acesta să poată respinge bugetele naţionale dacă acestea nu concordă cu criteriile europene de stabilitate financiară, relatează agenţia EFE.

Ministrul german consideră că această propunere, ce urmează să fie prezentată la Consiliul European de luna aceasta, vizează umplerea acelor viduri care îngreunează soluţionarea crizei bugetare şi a datoriilor din zona euro. În opinia lui Schaeuble, pe drumul către crearea unei uniuni fiscale ‘este nevoie acum de paşi mai îndrăzneţi’, iar comisarul european pentru afaceri economice şi monetare trebuie să dispună de o influenţă asemănătoare celui pentru concurenţă, care ‘este respectat şi temut în toată lumea’.

Ministrul german de finanţe a vorbit şi despre o putere de decizie sporită a parlamentarilor europeni, pentru care şi-ar dori ‘un drept de vot flexibil’. Astfel, el consideră că în interiorul Parlamentului European ar fi nevoie de mai multe grupuri parlamentare diferenţiate, care să ia decizii ce ţin exclusiv de statele zonei euro sau de cele din spaţiul Schengen.

Schaeuble s-a mai referit şi la ceea ce a numit schimbări instituţionale importante pentru a ajunge la o uniune fiscală care va duce în mod inevitabil la o restrângere mai semnificativă a suveranităţii statelor naţionale şi a drepturilor de care acestea dispun în materie bugetară.

În plus, statele zonei euro ar trebui să semneze contracte cu Uniunea Europeană (UE) în care să se angajeze la reforme fiscale detaliate, potrivit unei propuneri a UE, care vizează creşterea controlului Bruxellesului asupra politicilor economice naţionale.

Măsura, inclusă într-un raport distribuit săptămâna trecută ţărilor UE înainte de summit-ul din octombrie, ar presupune ca toţi cei 17 membri să se angajeze la programe de politici economice şi termene aprobate de Bruxelles, precum cele negociate cu ţările susţinute cu ajutoare financiare, scrie Financial Times (FT).

Dacă va fi adoptat, planul ar ajuta la îndeplinirea cererilor Germaniei pentru un control mai riguros al economiilor ţărilor puternic îndatorate şi fără programe clare de reformă, între care Italia şi Franţa.

Propunerea, văzută de jurnaliştii Financial Times, reflectă măsura în care unii lideri UE consideră că trebuie reformată zona euro, prin introducerea unui proces mai centralizat de luare a deciziilor. O astfel de schimbare, afirmă mulţi lideri politici, va necesita schimbarea substanţială a tratatelor UE.

Proiectul este prima salvă în conflictul anticipat ca urmare a încercărilor de a da zonei euro mai multe din puterile rezervate în prezent ministerelor naţionale de finanţe, notează cotidianul britanic. Împreună cu un plan al şefului Comisiei Europene, José Manuel Barroso, pentru modificarea tratatelor, propunerea pentru contracte de reformă ameninţă cu o nouă rundă de discuţii referitoare la cât de multă suveranitate naţională ar trebui să cedeze statele unei instituţii supranaţionale.

Printre cele mai ambiţioase propuneri incluse în document se află şi crearea unui buget central al zonei euro. Acest buget, afirmă oficialii, ar putea fi folosit pentru a ajuta ţările cu probleme în timp de criză.

Germania a susţinut propunerea privind bugetul multinaţional ca o cale de a pune la un loc resurse, fără a emite în comun datorie.

Documentul UE va reaprinde, probabil, şi dezbaterea privind o Europă cu două viteze, scrie Financial Times, cu cele 17 state ale uniunii monetare îndreptându-se către o coordonare economică mai strânsă, în timp ce restul de 10 încearcă să-şi găsească rolul în noua uniune.

Oficialii implicaţi în pregătirea propunerilor au afirmat că recomandările au ca scop stimularea discuţiilor între liderii statelor. Fiecare propunere este menţionată ca o măsură care urmează să fie “analizată”.

Proiectul, pregătit de biroul preşedintelui UE, Herman Van Rompuy, vine însă după ce acesta a petrecut o mare parte din luna septermbrie călătorind în capitalele statelor din zona euro pentru a cere opiniile liderilor naţionali asupra. Proiectul de măsuri include, probabil, măsuri susţinute de mai mulţi dintre şefii de state sau guverne

Vezi si

Firmele care nu pot introduce facturi în sistemul RO e-Factura sunt scutite de amenzi până la 31 mai

Guvernul prelungește cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc …