Tuesday , March 5 2024

Tarile bogate au datorii prea mari, dar un default de stat în Europa este putin probabil

Fondul Monetar International (FMI) avertizeaza ca multe tari cu economii dezvoltate au datorii prea mari, de care atârna riscuri serioase, însa a cautat sa descurajeze ipoteza unui default suveran în Europa, transmite The Wall Street Journal (WSJ).
“În prezent, riscul de default în Europa este supraestimat”, a declarat economistul FMI Paolo Mauro, potrivit WSJ.
Fondul sustine ca mai multe tari se afla periculos de aproape de “limita datoriilor”, un prag care ar putea determina pietele financiare sa perceapa un risc de default si sa reactioneze defensiv, prin cresterea dobânzilor pe împrumuturile noi, potrivit celor trei rapoarte pregatite de economistii FMI cu privire la chestiuni fiscale si publicate miercuri în SUA.
Analistii FMI au studiat situatia financiar-fiscala a 23 de tari cu economii dezvoltate, determinând ca Grecia, Islanda, Italia, Portugalia si Japonia sunt foarte aproape de acea limita a datoriilor, în timp ce Irlanda, Statele Unite, Marea Britanie si Spania se afla deja într-o zona periculoasa.
Analiza FMI nu anticipeaza ca atingerea acestui prag ar determina implicit o reactie pe piete. Japonia, spre exemplu, se împrumuta la dobânzi foarte reduse, în pofida datoriilor uriase.
Însa situatia Japoniei este deosebita, potrivit economistului FMI Jonathan Ostry, care subliniaza ca cea mai mare parte a datoriilor guvernului nipon este contractata pe plan intern, unde populatia are totodata economii mari.
“Însa au existat avertismente ca acest ciclu nu poate continua pentru totdeauna. Îmbatrânirea populatiei va diminua economiile”, sustine el.
În pofida avertismentelor privind pericolele legate de datoriile prea mari, economistii FMI au transmis un mesaj diferit pietelor în privinta Greciei, tara care are în derulare un acord de finantare externa de 110 miliarde euro de la Fond si UE.
Potrivit acestora, Grecia si alte tari europene au sanse foarte mici sa ajunga la default, desi analistii financiari sustin ca pachetul de împrumut extern si masurile luate pe plan intern nu fac decât sa amâne “ziua judecatii” pentru guvernul elen.

Vezi si

Ciolacu: Anul viitor nu se va aplica impozit progresiv pe salarii

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că anul viitor nu se va aplica impozit progresiv pe …