Friday , June 2 2023

Tănăsescu: Românul cu un loc de muncă, educat, prudent va avea o percepţie de mai bine anul acesta

Românul care are un loc de muncă, are educaţie, înţelege fenomenul, ştie că trebuie să aibă o anumită prudenţă, acest român mediu va avea o percepţie psihologică de mai bine în cursul acestui an”, a declarat pentru Gândul Mihai Tănăsescu.

“Odată cu revenirea la creşterea economică, crearea de noi locuri de muncă, îmbunătăţirea aşteptată a procesului de creditare, acestea vor conduce la creşterea consumului intern, ceea ce va aduce în acest an o percepţie psihologică de mai bine. Dar numai dacă reformele vor fi continuate”, a declarat pentru Gândul Tănăsescu.

El a atras însă atenţia că cea mai importantă provocare cu care se confruntă România în prezent este tendinţa de creştere a ratei inflaţiei.

“Aceasta este o continuare a problemelor structurale, la care se adaugă şocurile externe puternice, precum creşterea preţurilor la petrol, la alimente şi a materiilor prime”, a spus Tănăsescu.

“România se află în prezent la un nou moment T zero. Percepţia investitorilor străini este pe un trend pozitiv. Este un echilibru fragil de la care se poate relansa procesul de creştere economică. În 2011 vom avea surplus, vom avea creştere de venituri. Depinde cum vom folosi acest surplus. Dacă începem din nou să dăm pe salarii, de exemplu, tot efortul şi suferinţa de doi ani se vor dovedi în zadar. Autorităţile trebuie să dea dovadă de multă chibzuinţă, moderaţie şi prudenţă”, a mai spus reprezentantul României la FMI.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că se poate spune exact când ieşim sau intrăm în recesiune.

“La nivelul UE există o metodogie exactă ce arată când intrăm sau ieşim din recesiune. Se poate vorbi de o dată exactă, o oră, până la secundă în ce priveşte intrarea sau ieşirea din recesiune. Singurul indicator care este luat în calcul pentru recesiune este Produsul Intern Brut, nimic altceva”, a explicat pentru Gândul Adrian Vasilescu.

“Întrebarea despre când va resimţi populaţia o îmbunătăţire a nivelului de trai am auzit-o şi în anul 2000. Eram consilier la Guvern, cu Mugur Isărescu premier. Era după trei ani de recesiune. Am spus atunci că vor trece 2-3 ani, dacă se va confirma ieşirea din recesiune şi va continua creşterea economică. Nu trebuie să vindem iluzii oamenilor”, mai arată Vasilescu.

Consilierul de stat al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, este de părere că “în anul 2011 am intrat cu dreptul”.

“În acest an, şomajul s-a stabilizat la circa 6%, adică la nivelul din 2008, de dinainte de declanşarea crizei, România performează semnificativ la producţia industrială. S-a înregistrat o creştere a creditării”, a declarat pentru gândul Andreea Paul Vass. Ea spune că după o etapă de expansiune urmează una de prosperitate şi abia atunci românii vor resimţi o creştere a puterii de cumpărare.

Vezi si

2.000 de francezi pregătesc plângeri împotriva Renault pentru motoare defectuoase, care echipează şi modele Dacia

Aproape 2.000 de proprietari de automobile Renault, Dacia şi Nissan din Franţa vor depune, luni, …