Thursday , February 22 2024

Tabără: Cei care anunţă majorări de preţuri la alimente vor rămâne cu produsele în raft

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, joi, la un seminar organizat de Consiliul Concurenţei, că firmele care anunţă majorări de preţuri la alimente vor rămâne cu produsele în raft şi că în următoarea perioadă este posibilă chiar o scădere a preţurilor.

“Cei care anunţă majorări de preţuri vor rămâne cu produsele în raft. Nu există motive pentru majorări şi cred că se vor duce în jos în următoarea perioadă”, a spus Tabără.

Ministrul suspectează o înţelegere între lanţurile de hipermarketuri şi procesatori în defavoarea producătorilor.

“Nu există un control pe filiera de produs şi trebuie să găsim căile prin care să eliminăm disfuncţionalităţile”, a afirmat Tabără.

El crede că a fost o greşeală “capitală” construcţia hipermarketurilor în oraş.

“Nu le faci în oraş, pentru că sufoci producţia primară. De ce trebuie să fie deschise toată săptămâna şi să sufoci magazinele de cartier”, a spus Tabără.

Ministrul a adăugat că a avut o întâlnire cu sectorul bancar şi va mai avea o alta săptămâna viitoare. Potrivit lui Tabără, problema producătorilor agricoli este că au puţine garanţii pentru a accesa credite bancare, iar statul va trebui să găsescă resurse de garantare.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a spus că instituţia pe care o conduce suspectează înţelegeri între marile lanţuri de magazine şi furnizori şi are în lucru o investigaţie în acest sens.

De asemenea, el crede că statul nu ar trebui să intervină şi să stabilească preţul de vânzare al produselor.

“Oricine să vândă la ce preţ vrea. Sunt state care nu restricţionează preţurile de vânzare, iar oamenii pot vinde la ce preţuri vor”, a adăugat Chiriţoiu.

Vezi si

Ministrul Finanțelor, despre e-Factura: Lucrăm la o aplicaţie simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi

Ministerul Finanţelor (MF) lucrează la o aplicaţie simplificată pentru firmele mici care nu au un …