Monday , February 26 2024

Stiglitz: Economia SUA înregistrează o “recuperare anemică” şi necesită noi măsuri de stimulare

Economia Statelor Unite se confruntă cu o “recuperare anemică”, iar executivul va trebui să pregătească un nou program de măsuri de stimulare, a declarat Joseph E. Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, într-un interviu pentru Bloomberg.
“Administraţia Obama a riscat mult şi nu pare să dea rezultate. Recuperarea este atât de slabă încât nu poate genera suficiente slujbe pentru nou intraţii pe piaţa muncii, darămite pentru cei 15 milioane de americani care nu au un loc de muncă”, a afirmat Stiglitz într-un interviu pentru postul de televiziune Bloomberg TV.
Statele Unite au nevoie de un al doilea program de stimulare a economiei, a adăugat Stiglitz, care a ocupat în trecut şi postul de economist-şef la Banca Mondială.
“Trebuie să fie mai bine formulat. Trebuie să vizeze mai mult investiţiile profitabile, educaţia, infrastructura, tehnologia. Dacă faci acest tip de investiţii, datoria pe termen lung va fi mi mică, iar creşterea economică mai mare”, a adăugat el.
Avansul economic al SUA a încetinit în trimestrul al doilea la 2,4%, de la 3,7% în primele trei luni.
“Aceasta este o recuperare anemică şi va rămâne, probabil, anemică”, a afirmat Stiglitz.
Rezerva Federală a SUA a menţinut, începând din decembrie 2008, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0-0,25% pentru a susţine creşterea economică.

Vezi si

BNR, Banca Nationala a Romaniei, Obiectiv

BNR: Consumul gospodăriilor populaţiei va redeveni probabil în 2024 principalul determinant al avansului PIB

Consumul gospodăriilor populaţiei va redeveni probabil în 2024 principalul determinant al avansului PIB şi îşi …