Saturday , April 20 2024

Statul isi datoreaza 2,2 miliarde de lei. Topul companiilor cu restante la buget

bani

Situatia financiara a companiilor de stat nu s-a imbunatatit in prima jumatate a acestui an, in ciuda angajamentelor de restructurare facute de autoritatile care le controleaza. Cel putin asa reiese din situatia datoriilor pe care acestea le-au raportat la principalele bugete ale statului.

In total, in lista marilor contribuabili cu restante la buget figureaza 18 companii controlate de stat, de la nivel central sau local. Acestea inregistrau, la finele lunii iunie, datorii de peste 2,2 miliarde de lei, adica 40% din totalul obligatiilor marilor contribuabili la bugetul de stat, de pensii, de sanatate si de somaj.

In total, in lista marilor contribuabili cu datorii la stat figureaza in jur de 300 de companii, cele 18 detinute de stat reusind sa acumuleze aproape jumatate dintre restantele raportate la jumatatea anului.

La nivelul lunii iunie 2015, companiile din Romania, atat cele de stat cat si cele private (incluzand aici nu numai marii contribuabili, ci si IMM-urile si microintreprinderile), aveau datorii la stat in valoare de peste 14,5 miliarde de lei, suficient pentru a acoperi, spre exemplu, deficitul de pana acum al bugetului de pensii, de circa 11 miliarde de lei la finele lunii iulie, reiese din datele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Cele mai mari datorii au fost acumulate la bugetul de stat, unde in iunie obligatiile restante ale companiilor erau de 11,4 miliarde de lei.

La bugetul asigurarilor sociale de stat, respectiv a pensiilor publice, datoriile erau de 2,3 miliarde, in timp ce la bugetul de sanatate se ridicau la 751,4 milioane de lei, iar la bugetul de somaj la 91,6 milioane de lei, reiese din datele centralizate de cursdeguvernare.ro. In functie de cifra de afaceri, datornicii sunt impartiti in doua categorii: contribuabili mari si contribuabili mici si mijlocii.

Citeste mai departe pe cursdeguvernare.ro

Vezi si

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă a scăzut la 63% în 2023; jumătate dintre persoanele ocupate lucrau în servicii

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63%, …