Friday , February 3 2023

Standard & Poor’s a redus ratingul Italiei

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor a decis sa reduca ratingul Italiei, pe fondul ingrijorarilor legate de cresterea economica si de un guvern “fragil”, care vom impiedica a doua tara din euro-regiune sa reduca nivelul datoriei.

S&P a decis, astfel, sa reduca ratingul la A, de la A +, cu perspectiva negativa. De asemenea, agentia a declarat ca datoria neta a administratiei publice din Italia este cea mai mare in randul tarilor evaluate cu A, iar compania se asteapta ca aceasta sa ajunga la un nivel mai ridicat decat cel anticipat anterior.

Agentia a anuntat si ca a redus perspectivele de crestere a Italiei la o medie anuala de 0,7 la suta, din 2011 pana in 2014, de la o proiectie anterioara de 1,3 la suta, conform BusinessWeek.

Ca urmare a deciziei, moneda euro a scazut cu 0,5 la suta, ajungand la 1.3614 dolari, la ora 12:29 in Tokyo. Vestea s-a resimtit si pe burse, indicele MSCI Asia Pacific scazand cu 1,1 la suta, iar indicele S & P 500 pierzand 0,9 la suta.

Italia urmeaza Spania, Irlanda, Portugalia, Cipru si Grecia, tarile din euro-regiune ale caror ratinguri s-au taiat in acest an. Prim-ministrul Silvio Berlusconi a adoptat un pachet de masuri in valoare de 54 miliarde de euro, in aceasta luna, si a convins Banca Centrala Europeana sa cumpare obligatiuni.

Planul pentru echilibrarea bugetului pana in 2013 nu a fost suficient cat sa convinga S & P de stabilitatea economica a tarii.

Vezi si

Numărul autorizaţiilor de construcţie a scăzut cu 14,9% în 2022

În anul 2022, s-au eliberat 43.660 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu …