Monday , February 6 2023

Spania cere in premiera finantare externa pentru banci

Spania a solicitat pentru prima dată finanţare internaţională pentru a face faţă crizei financiare, ministrul Bugetului, Chrstibal Montoro, afirmând marţi că instituţiile europene ar trebui să contribuie la sprijinirea băncilor spaniole.

Băncile spaniole nu au nevoie de “sume excesive” pentru recapitalizare, iar “întrebarea este de unde vor veni acei bani”, a afirmat Montoro la Madrid, într-un interviu pentru postul de radio Onda Cero, citat de Bloomberg.

“De aceea este atât de important ca instituţiile europene să se deschidă şi să ne ajute să obţinem, să faciliteze distribuirea acestor bani, pentru că nu vorbim despre sume astronomice” , a afirmat el.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a cerut în mai multe rânduri ca Mecanismul European de Stabilitate, fondul permanent de urgenţă al zonei euro, care ar trebui să intre în funcţiune de la jumătatea acestui an, să poată recapitaliza direct băncile.

Totodată, Rajoy a exclus în repetate rânduri necesitatea unui acord de “bailout” pentru statul spaniol sau pentru băncile din Spania.

Preşedintele Banco Santander, Emilio Botin, a declarat luni că o sumă de 40 miliarde euro, din fonduri europene, ar fi suficientă pentru a rezolva problemele sectorului bancar spaniol.

Vezi si

Cadariu, despre turiști în România: În decembrie, aproape la același nivel cu cel dinaintea pandemiei

Fiecare român poate fi ambasadorul țării noastre și fiecare dintre noi își poate convinge confrații …