Sunday , October 2 2022

S&P ar putea retrograda Ungaria în categoria statelor nerecomandate pentru investiţii

Standard & Poor’s (S&P) ar putea revizui în scădere ratingul de ţară al Ungariei în categoria nerecomandată investitorilor, după ce a plasat calificativul sub supraveghere, cu implicaţii negative, urmând o decizie similară a Fitch, transmite Bloomberg.

S&P va lua, probabil, în noiembrie o decizie în privinţa calificativului actual “BBB-” al Ungariei, potrivit unui comunicat al agenţiei.

Fitch, o altă mare agenţie de evaluare financiară, a revizuit vineri de la negativă perspectiva de rating a Ungariei.

Ungaria are în acest moment perspectivă negativă din partea tuturor celor trei mari agenţii de rating, inclusiv Moody’s.

S&P evaluează România cu rating “BB+”, cea mai ridicată treaptă din categoria nerecomandată pentru investiţii şi imediat sub ratingul “BBB-” al Ungariei. Fitch şi Moody’s acordă României calificativele “BBB-” şi “Baa3”, recomandate investitorilor, la fel ca în cazul Ungariei. Toate trei agenţiile au perspectivă stabilă pentru România.

Potrivit S&P, politicile “imprevizibile” ale Ungariei, precum introducerea de taxe speciale pe diverse sectoare ale economiei sau forţarea băncilor să accepte cursuri de schimb mai mici la returnarea creditelor ipotecare, au un impact negativ într-o perioadă de deteriorare a situaţiei economiei mondiale.

Randamentul cerut Ungariei pentru titluri de trezorerie a urcat în noiembrie la maximul ultimilor doi ani, în timp ce forintul s-a depreciat la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumătate, stârnind temeri că guvernul de la Budapesta nu va putea finanţa cea mai ridicată datorie publică dintre membrii UE din Europa de Est. Investitorii evită activele riscante în contextul eforturilor liderilor europeni de a găsi o soluţie pentru stoparea crizei datoriilor suverane.

Ungaria a încheiat în 2008 un acord împrumut cu Fondul Monetar Internaţional pentru a evita intrarea în încetare de plăţi în contextul crizei financiare. Premierul Viktor Orban, care a preluat postul anul trecut, a refuzat un nou acord cu Fondul, pentru a avea mai multă libertate ca să poată urma unele politici “neortodoxe” de reducere a îndatorării ţării, potrivit Bloomberg.

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …