Tuesday , March 5 2024

Soros: Criza “de cosmar” a euro ar putea distruge Uniunea Europeana. Ce tara poate salva moneda

Uniunea Europeana (UE) ar putea fi distrusa de criza “de cosmar” a zonei euro, iar Germania trebuie sa-si asume responsabilitatea de a salva moneda comuna, a declarat miliadarul american George Soros, citat de CNBC.

Alternativa pentru Germania, cea mai mare economie a zonei euro, ar fi sa paraseasca zona euro, a spus Soros, devenit faimos ca investitor prin speculatii de proportii impotriva cursului lirei sterline in 1992.

“Criza impinge UE intr-o depresiune de durata, autocreata. Exista un pericol real ca euro sa distruga Uniunea Europeana. Calea de scapare este ca Germania sa accepte un angajament mai mare, sa-si sustina nu doar propriile angajamente, ci si pe cele ale tarilor indatorate”, a spus el.

Germania ar trebui sa se comporte ca liderul UE, asa cum au facut SUA dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Germania trebuie sa intervina pentru a salva euro si planul pentru eurobonduri, intrucat “daca are succes, costurile vor fi foarte reduse, in timp ce daca esueaza, va trage in jos si Germania”, a afirmat miliardarul.

Emiterea de obligatiuni comune in zona euro ar fi o modalitate de a distribui riscul in uniunea monetara. O alta solutie, prezentata de Soros, ar fi iesirea Germaniei din zona euro.

“Problema ar disparea imediat”, ca urmare a deprecierii euro si ajustarii randamentelor obligatiunilor tarilor indatorate, a declarat investitorul.

FMI si unele tari din afara Europei au pus presiune asupra Germaniei pentru a face ce este necesar pentru salvarea euro si rezolvarea crizei din uniunea monetara.

Germania se afla in fruntea unui grup de tari nordice din Europa care se opun sustinerii tarilor cu probleme prin pachete de imprumuturi externe.

Vezi si

Ciolacu: Anul viitor nu se va aplica impozit progresiv pe salarii

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că anul viitor nu se va aplica impozit progresiv pe …