Thursday , August 18 2022

Site-ul Mastercard, atacat de hackeri din cauza WikiLeaks

Hackerii au atacat site-urile de Internet ale companiei elveţiene Postfinance şi ale celei americane Mastercard ca măsură de răzbunare faţă de blocarea mijloacelor de finanţare a WikiLeaks, au anunţat miercuri surse concordante.

Aceşti hackeri, regrupaţi sub numele “AnonOps” şi care susţin că luptă împotriva cenzurii şi a drepturilor de autor, au lansat operaţiunea “Payback” (Răzbunarea), potrivit site-ului lor de Internet, anonops.net. “Primul război informatic a început. Câmpul de bătălie este WikiLeaks”, au afirmat ei.

Printre victime se numără site-ul de Internet Postfinance.ch, filiala de servicii financiare a Poştei elveţiene, care a găzduit, apoi a închis un cont al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange.

Începând de luni seara, Postfinance.ch suferă atacuri de tip negarea serviciului (DDos), prin care site-ul este surpaîncărcat şi devine indisponibil, a precizat un purtător de cuvânt al institutului financiar.

“De la închiderea contului (lui Julian Assange), mai multe grupuri au lansat operaţiunea «Payback» pentru a bloca Postfinance, simulând sute de mii de conexiuni la site în scopul de a-l supraîncărca”, a precizat el.

Hackerii aflaţi la originea acestor atacuri, au anunţat pe site-ul lor că au atacat şi site-ul Mastercard. “Grupul care a dezactivat o bancă elveţiană a dezactivat acum şi Mastercard.com”, au declarat ei pe contul lor de Twitter.

Site-ul întreprinderii de carduri de credit era într-adevăr indisponibil în jurul orei 11.00 GMT (13.00 ora României). Un purtător de cuvânt al Mastercard, contactat de AFP, nu a vrut totuşi să confirme dacă acesta este vizat de atacuri informatice.

Alte site-uri de Internet aflate în legătură cu WikiLeaks au fost atacate de hackeri neidentificaţi, în special serviciul de plăţi PayPal, dar şi site-ul şi mesajele electronice ale avocatului celor două suedeze care îl acuză pe fondatorul WikiLeaks Julian Assange de “viol şi agresiune sexuală”.

În ceea ce priveşte Postfinance, purtătorul de cuvânt a dat asigurări că aceşti “hackeri” nu au pus în pericol securitatea sistemului de plăţi sau de administrare a conturilor. “Situaţia s-a ameliorat miercuri, dar atacurile continuă”, a adăugat el.

Postfinance a anunţat luni că a închis contul lui Assange, din cauza unor “date false privind domiciliul său”. Această decizie a fost luată în mod “autonom şi fără presiuni din partea cuiva”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Banii din contul lui Assange vor putea fi viraţi în orice moment într-un alt cont, a declarat purtătorul de cuvânt.

Vezi si

Peste o treime dintre părinți se așteaptă la scumpirea rechizitelor, la începutul acestui an școlar

Peste o treime (37%) dintre părinți se așteaptă să cheltuiască mai mult anul acesta decât …