Sunday , December 4 2022

Sfat Deutsche Bank: Pariati pe deprecierea monedelor est-europene

În fruntea topului celor mai mari 10 pericole pentru economia globală în 2012, DB plasează ieşirea Greciei din Zona euro. Pentru a se feri de mişcările puternice ale pieţelor financiare, investitorii ar trebui să se mute în active denominate în dolari, aur, yeni sau lire sterline. Analiştii băncii germane văd o posibilitate redusă ca Grecia să părăsească euro, dar spun că „inimaginabilul nu mai este de neconceput”. Dacă se întâmplă, locuitorii din ţările periferice ar da năvală să-şi scoată banii din bănci.

O criză de finanţare în Italia şi Spania, declanşată de lipsa de încredere şi de o recesiune majoră, ar putea duce cele două ţări în situaţia de a nu mai găsi lichidităţi. Cele două ţări cumulează mai mult de 30% din datoria publică a Zonei euro (peste 2.700 miliarde euro) şi sunt „prea mari pentru a fi salvate şi prea mari pentru a fi lăsate să cadă”.

DB recomandă investitorilor să fie atenţi la sectorul privat şi cel bancar din Spania, în timp ce la italieni să fie atenţi la sectorul politic şi la o creştere economică slabă.
Ca metodă de hedging (acoperire a riscurilor), DB recomandă măsurile enunţate mai sus, plus poziţii short pe obligaţiunile subordonate ale băncilor franceze şi britanice şi pe monedele ţărilor din Europa de Est, „care au tendinţa de a urmări euro, dar care nu au marcat riscurile ruperii zonei euro la fel de mult ca moneda euro în sine”. Aceştia dau exemplul zlotului polonez şi forintului maghiar care, istoric, au dovedit că pierd din valoare mai rapid decât euro în vremuri de stres în Europa, care au şi o adâncime redusă şi mai puţin lichidă a pieţei valutare. Mai mult, beneficiile unor poziţii short pe monedele est europene pot fi multiplicate şi de pariuri pe aprecierea şechelului israelian şi a randului sud-african, care au tendinţa să evolueze invers faţă de Europa. (sursa: money.ro)

Vezi si

Ce băuturi preferă românii de sărbători

 Pe primul loc în preferințele românilor, la băuturi non-alcoolice, se află cafeaua, urmată de apa …