Friday , September 30 2022

Senatul a adoptat in unanimitate legea darii in plata

suceava oras blocuri-1 [800x600]

Senatorii au adoptat, luni, legea darii in plata, cu unanimitate de voturi. In plus, au sustinut un plafon maxim de 150.000 de euro pentru care se aplica legea.

Votul a fost unul cum rar se vede in Senat: 119 voturi pentru, niciun vot impotriva si nicio abtinere, relateaza Digi 24.

“Trebuie sa ne adresam celor cu situatii financiare grele. Pe de alta parte, nu trebuie sa punem in pericol stabilitatea sistemului financiar”, a spus Florin Georgescu, viceguvernator BNR, dupa dezbaterile din Senat.

La randul sau, Daniel Zamfir, deputatul PNL care a initiat legea, a spus ca “nu e o victorie a mea, e o victorie a normalitatii. Senatorii PSD au inteles foarte clar ca legea darii in plata nu va afecta Prima Casa. Sper ca se consfinteste acest lucru si legea darii in plata va fi votata”.

De asemenea, senatorii au mai decis ca programul Prima Casa sa nu fie scos de sub prevederile acestei legi, admitand totodata amendamentul BNR privind plafonul referitor la valoarea imobilelor cu destinatie de locuinta, care ar fi urmat sa intre sub incidenta legii, la 150.000 de euro.

Legea a fost trimisa in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, la sfarsitul anului 2016, iar proiectul de lege permite oricarei persoane fizice titulara a unui credit imobiliar sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

Bancile au facut presiuni in ultima vreme si au aratat in repetate randuri care ar putea fi efectele negative, iar deja doua institutii financiare – Bancpost si Raiffeisen Bank – au majorat avansul necesar pentru crediele ipotecare in lei si euro, in timp ce mai multe voci importante din sistem au apreciat ca darea in plata va afecta creditare si va conduce la disparitia programului “Prima Casa”.

Vezi si

Cresc semnificativ ratele la bancă: IRCC a urcat la 4,06%, de la 2,65%, marcând un avans de 53%

IRCC, dobânda de referinţă pentru credite, a urcat la 4,06%, de la 2,65%, potrivit indicelui …