Wednesday , October 5 2022

Semnal pentru ieftinirea creditelor în lei. Dobânda cheie, la un nou minim istoric

BNR

Banca Națională a României a redus din nou dobânda cheie la un nou minim istoric de 2%.

Potrivit unui comunicat al BNR, în şedinţa din 31 martie 2015, Consiliul de administraţie a hotărât:

Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an de la 2,25 la sută începând cu data de 1 aprilie 2015.

Îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,75 puncte procentuale de la +/-2,00 puncte procentuale. În consecință, începând cu data de 1 aprilie, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se va reduce la 3,75 la sută pe an de la 4,25 la sută, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 0,25 la sută.

Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Analiștii se așteaptă ca banca centrală să reducă dobânda cheie, pentru ultima dată în acest an, de la 2,25 la sută, la 2,00 la sută.

Ar fi a treia scădere consecutivă de dobândă din acest an şi a opta de la începutul anului trecut. O decizie importantă, pentru că acest indicator influenţează costul împrumuturilor în monedă naţională. În prezent, populaţia plăteşte dobânzi de aproximativ opt la sută pe an pentru un credit în lei.

Vezi si

Dolarul scade sub 5 lei, după creșterile istorice de săptămâna trecută

După o creştere spectaculoasă săptămâna trecută, dolarul a scăzut înapoi sub pragul de 5 lei, …