Monday , January 30 2023

Sejururile ”all inclusive”, preferate de 42% dintre români; bugetul mediu de vacanță este 2.000 de lei

all inclusive

Aproape jumătate dintre români preferă sejururile de vacanță în regim ”all inclusive”, în timp ce bugetul mediu alocat pentru concediu este de 2.000 de lei, arată rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, publicată vineri.

Conform cercetării, 81% dintre respondenții chestionați și care au copii cu vârste sub 18 ani au spus că merg în vacanțe împreună cu aceștia, în timp ce 42% afirmă că preferă sejururile all inclusive. Totodată, din totalul amatorilor de ‘all inclusive’, 64% au precizat că ar prefera ca aceste sejururi să fie în România. Gradul de satisfacție față de serviciile hoteliere din România este unul moderat, 41% dintre respondenți declarându-se destul de mulțumiți, în timp ce doar 7% spun că sunt foarte mulțumiți, iar 4% nu sunt deloc mulțumiți.

Persoanele care preferă vacanțele ‘all inclusive’ în străinătate aleg cu preponderență ca destinație Turcia (22%), urmată de Grecia (14%) și Spania (12%).

Statistica IRES relevă că, în ultimii zece ani, unu din cinci români a fost în fiecare an în vacanță pe perioada verii.

În privința destinațiilor pentru vacanța de vară din ultimul deceniu, 65% dintre repondenți au preferat România, 18% au fost plecați atât în străinătate, cât și în țară, iar 16% doar în străinătate.

Aproape un sfert dintre români (22%) nu au fost vreodată pe litoralul românesc, 37% spun că au fost înainte de anul 2000 iar 14% au fost anul trecut. Dintre cei care au ales plajele din România pentru vacanță, 84% se declară mulțumiți și foarte mulțumiți de sejururile petrecute la Marea Neagră.

Per ansamblu, o treime dintre cei chestionați ar alege destinații din străinătate pentru petrecerea vacanței de vară iar 59% dintre ei spun că preferă România. Dintre țările în care românii ar dori să-și petreacă vacanța de vară, pe primele locuri se află Grecia (21%), urmată de Spania (15%), Italia (12%) și Turcia (9%).

Anul acesta, aproape trei sferturi (73%) dintre participanții la studiul IRES care vor mai pleca în vacanța de vară declară că aleg România, ca destinație.

În privința bugetului alocat, în vacanța de vară de anul trecut, cei mai mulți respondenți spun că au cheltuit sub 2.000 de lei și doar 10% au depășit suma de 6.000 de lei.

În acest an, aproape 45% dintre românii care vor merge în vacanța de vară arată că vor cheltui cel mult 2.000 de lei, 16% vor aloca între 2.001 și 3.000 de lei și 10% între 4.001 și 5.000 de lei.

Pe de altă parte, o treime dintre repondenți spun că obișnuiesc să se cazeze, în vacanța de vară, la hoteluri, 22% aleg pensiunile, 7% locuiesc la prieteni sau rude, 6% închiriază un apartament și 5% închiriază o casă sau o vilă. Peste jumătate dintre cei care aleg hotelurile (53%) preferă un hotel de 3 stele, 20% aleg unul de două stele, iar 17% unul de patru stele. Pensiunile cel mai des căutate sunt cele de trei margarete (45%).

Ca mijloace de transport folosite de către români, sondajul citat menționează că 64% dintre aceștia preferă mașina personală, 13% trenul, 10% avionul și 8% autocarul.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 9-10 iulie 2014, pe un eșantion de 1.473 de persoane de 18 ani și peste, iar marja de eroare este de +/-2,4%. (Agerpres)

Vezi si

Ford recheamă în service aproape jumătate de milion de mașini din toată lumea, inclusiv Explorer, Lincoln Aviator și Lincoln Corsair

Ford Motor recheamă 462.000 de vehicule din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video …