Sunday , July 21 2024

Şeful Raiffeisen Bank România: OUG 50 ar putea scumpi creditele

Steven Van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania

Preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, a declarat că OUG 50 nu este clară şi poate fi interpretată şi că ordonanţa a venit într-un moment foarte prost, pentru că dobânda Euribor sigur va creşte în viitorul apropiat.

“Dacă banca are acum o funcţie de tampon prin care poate absorbi o creştere a Euribor (dobânda interbancară în funcţie de care sunt exprimate dobânzile la creditele în euro, n.r) sau a riscului de ţară, după ce se va implementa OUG 50, întreaga creştere a Euribor va trebui transferată clientului”, a spus Steven van Groningen.

Potrivit acestuia, OUG 50 nu este clară şi poate fi interpretată, iar aşteptările legate de aceasta sunt nerealiste.

“Aşteptările create pe ordonanţa 50 că va ieftini creditele pe loc, subit, nu sunt fundamentate, nu sunt realiste şi de aceea consumatorii nu sunt mulţumiţi”, a explicat van Groningen.

El a mai afirmat că, în opinia bancherilor, ordonanţa se aplică retroactiv şi a arătat că doar BNR poate să decidă penalizarea unei bănci, nu şi ANPC. Totodată, van Groningen a precizat că, în scrisoarea de intenţie către FMI, guvernanţii au scris că OUG 50 va fi modificată.

Modificarea OUG 50/2010, care trebuie să fie “satisfăcătoare” şi să nu conţină ambigiuităţi, va fi o condiţie a FMI pentru eliberarea următoarei tranşe, a declarat joi şeful misiunii Fondului Monetar Intenaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks.

OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care a intrat în vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii în legislaţia românească a Directivei Europene 48/CE/2008. Prevederile actului normativ se aplică atât contractelor de credit noi, cât şi celor aflate în derulare.

Vezi si

Ministrul Finanțelor spune că nu s-au purtat discuții pentru creșterea impozitului pe venit la 16%, nici pentru creșterea TVA

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că la nivelul Ministerului Finanțelor nu s-au purtat niciun fel …