Thursday , April 18 2024

Se urmareste ca salariul minim pe economie sa fie unic, între 600 si 700 de lei

Mihai Şeitan

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, joi, la Târgovişte, că se urmăreşte ca salariul minim pe economie să fie unic, în cuantum cuprins între 600 şi 700 de lei, în acest sens existând negocieri cu sindicatele şi cu patronatele, transmite Mediafax.
“În ceea ce priveşte salariul minim pe economie, suntem în negocieri şi cu sindicatele, şi cu patronatele ca să unificăm aşa numitele salarii minime pe economie în sistemul bugetar, care de fapt nu are un salariu minim brut. Acela este minim pe economie, 600 de lei acum, şi are prima treaptă de salarizare 700. Vom face o singură valoare şi o să încercăm să o ducem la peste 600 de lei. Nu vă pot spune acum cifra la care o să ne angajăm. Urmează să continuăm negocierile. Mâine (vineri -n.r.) la ora 12,00, avem o întrunire cu liderii celor cinci confederaţii sindicale la nivel de premier, ministrul Muncii, ministrul de Finanţe pentru a face o discuţie şi pe probleme de salarizare şi pe problema salariului minim pe economie”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Mihai Şeitan.
Totodată, el a mai spus că salariile bugetarilor vor creşte, anul viitor, cu peste 10 la sută, dar se va renunţa la cel de-al 13-lea salariu şi la primele de vacanţă.
“Legea asumării răspunderii, care a redus cu 25% salariul, este făcută până la sfârşitul anului, urmând ca în 2011, potrivit aceleiaşi legi, să se revină pe creşteri salariale, în funcţie de restructurările bugetare şi de anvelopa financiară a anului următor pentru salarii. Ca atare, creşterea salarială va pleca de la această reducere, vor creşte salariile, dar nu vor creşte la toată lumea cu 25%, ci, în medie, cu ceea ce reuşim să obţinem din restructurarea aceasta şi ţinând cont de această anvelopă”, a afirmat Şeitan.
El a spus că, potrivit calculelor făcute la acest moment, dacă nu ar exista reduceri de personal ar fi posibilă o creştere de circa 5% a salariilor în 2011.
“Dacă anul viitor vom restricţiona în continuare al 13-lea salariu şi primele de vacanţă, vom avea încă 5%, deci vom avea 10%, la care vom putea adăuga o creştere datorată reducerii de personal pe care o facem acum. Deci o să fie mult peste 10%. Salariile mici care sunt în jurul salariului minim pe economie sau peste salariul minim vor avea creşteri peste 25%”, a susţinut ministrul.

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …