Wednesday , April 7 2021

Scrisoarea suplimentară de intenţie către FMI, adoptată şi de Senat

Senatul a ratificat, marţi, cu 55 de voturi “pentru” şi 49 de voturi “împotrivă”, scrisoarea de intenţie către FMI, privind acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional.

Scrisoarea de intenţie ratificată de senatori a fost semnată de autorităţile române la Bucureşti, la 16 iunie 2010, şi a fost actualizată prin Scrisoarea suplimentară de intenţie, semnată la Bucureşti la 29 iunie 2010, după ce Guvernul a decis majorarea TVA de la 19 la 24%.

Comisia de finanţe-buget a formulat raport de respingere asupra ratificării scrisorii de intenţie, argumentul senatorilor PSD şi PNL fiind legat de faptul că scrisoarea implică majorarea TVA de la 19 la 24%.

Raportul negativ al comisiei a fost respins de plen.

La dezbateri a fost prezent şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, care a afirmat că, în lipsa unui acord cu FMI, România nu şi-ar fi putut finanţa deficitul bugetar pe pieţele externe la dobânzi acceptabile, şi în lipsa măsurilor de restructurare agreate cu Fondul, ar fi riscat intrarea în incapacitate de plată.

La dezbaterile din plen, senatorul PNL Ioan Ghişe a afirmat că, pe măsură ce se derulează acordul cu FMI, criza în România se adânceşte.

Liberalul a mai spus că Guvernul nu a avut la dispoziţie nicio reglementare juridică în baza căreia să încheie acordul cu Fondul.

Senatul a fost cameră decizională.

Vezi si

FMI: România, a doua creştere economică din UE în 2021

Spania şi România vor înregistra în 2021 cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană, …