Tuesday , April 16 2024

Scenariul sumbru al FMI: Cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune din anii ’30

Peste 12.000 de miliarde pierderi cumulate pentru economia mondială în 2020 și 2021 din cauza pandemiei de coronavirus. Această criză este mai gravă decât se credea iar relansarea va fi mai lentă față de speranțele inițiale, a avertizat miercuri Fondul Monetar Internațional, potrivit AFP.

Gita Gopinath, economist șef al Fondului, a anunțat o previziune de recesiune de 4,9% în acest an.

Este peste estimarea de 3% din aprilie, în plină criză a coronavirusului, când FMI sublinia deja că este vorba de cea mai dură criză de la Marea Depresiune din anii ’30.

Iar pentru anumite țări din Europa contracția produsului intern brut este vertiginoasă: -12,5% pentru Franța, -12,8% pentru Spania și Italia.

“Un grad mare de incertitudine înconjoară” aceste previziuni, recunoaște Gita Gopinath, în condițiile în care epidemia nu s-a încheiat și focare de infecție reapar acolo unde se credea că a dispărut coronavirusului, cum este cazul Germaniei, care a anunțat marți o carantină locală.

Pentru moment, nicio țară nu scapă de pesimismul FMI, începând cu China, de unde a plecat, la finele lui 2019, virusul.

FMI estimează acum o creștere de doar 1%, departe de cifra de 6,1% din 2019 și care constituia deja un minim istoric, din cauza războiului comercial cu Washingtonul.

Criza sanitară va da o lovitură și mai puternic Statelor Unite, în ciuda imensului plan guvernamental de salvare (circa 3.000 miliarde dolari).

PIB-ul celei mai mari economii din lume ar urma astfel să scadă cu 8% față de 5,9% estimat în aprilie. Relansarea din 2021 va fi mai puțin susținută (+4,5%).

În toată lumea, cifrele prevăzute de FMI sunt negre:
-10,2% pentru țările din Zona Euro și Regatul Unit
-9,4% în America Latină și Caraibe
-8% în Africa de Sud
-5,8% în Japonia
-4,7% în Orientul Mijlociu și Asia Centrală
-4,5% în India

În raportul său, Fondul arată că pandemia a “avut un impact mai negativ asupra activității din primul semestru 2020 decât se prevedea”.

În plus, “relansarea va fi mai progresivă decât se estima”. În 2021, creșterea mondială ar urma să atingă 5,4% (-0,4%).

Față de proiecțiile din aprilie “există un grad de incertitudine mai mare decât de obicei”, avertizează FMI.

Evoluția va fi mai bună dacă spre exemplu se descoperă un vaccin sau dacă vor exista ajutoare guvernamentale suplimentare care vor accelera relansarea.

În schimb, “noi valuri de infecție pot frâna” relansarea și să înăsprească rapid condițiile financiare, ceea ce va provoca o supraîndatorare, a arătat Gita Gopinath.

În economiile unde rata de infectare scade, relansarea este mai lentă din cauza persistenței distanțării sociale în al doilea semestru.

În plus, relansarea este inegală, subliniază Gita Gopinath. Anumite sectoare precum vânzările în detaliu revin, altele precum serviciile precum industria hotelieră, călătoriile și turismul se confruntă în continuare cu mari dificultăți.

Țările care depind de aceste industrii vor fi “probabil profund afectate timp de o perioadă îndelungată”, subliniază economista.

Pe lângă pandemie, alte risuri apasă asupra economiei mondiale, subliniază FMI, care citează “escaladarea tensiunilor dintre SUA și China”, problemele cu care se confruntă exportatorii de petrol sau “tulburările sociale”.

HotNews

Vezi si

Romsilva va reîmpăduri peste 340 hectare fond forestier afectate de calamități cu fonduri din PNRR

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va reîmpăduri 341,1 hectare afectate de calamități, precum doborâturi …