Thursday , April 18 2024

Săptămână neagră pentru economia asiatică. Bursa din Tokyo a pierdut 11%

burse Asia

Bursele asiatice au încheiat o săptămână neagră, piața financiară din Tokyo a scăzut și vineri cu 5%.

La finalul şedinţei de vineri, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo afişa o scădere de 4,84%, coborând sub pragul de 15.000 de puncte, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna octombrie 2014.

În total, bursa japoneză a pierdut 11,1% în ultima săptămână, chiar dacă joi nu s-au derulat tranzacţii, datorită unei sărbători naţionale.

Dolarul evoluează în prezent în jurul valorii de 112 yeni, comparativ cu 120 de yeni la finele anului 2015, pe fondul amplificării speculaţiilor cu privire la o eventuală intervenţie a autorităţilor nipone pe pieţele valutare pentru a opri aprecierea yenului.

Pe alte burse din Asia-Pacific, bursa de la Hong Kong înregistra la prânz o scădere de 1% după ce, anterior, a căzut cu 4%, bursa de la Sydney a pierdut 1,16%, o tendinţă similară fiind înregistrată pe pieţele din Seul şi Wellington.
Pieţele din China, Taiwan şi Vietnam au rămas închise şi vineri datorită celebrării Anului Nou Lunar.

Joi, bursele din Europa au înregistrat scăderi pe linie: bursa de la Paris a pierdut 4,05%, Frankfurt – 2,93%, Londra – 2,39%, Milano – 5,63% şi Madrid – 4,88%. Tendinţa a fost similară pe Wall Street, unde indicele Dow Jones a pierdut 1,60%, iar Nasdaq 0,39%, în timp ce în America Latină bursa de la Buenos Aires a pierdut 2,96%, iar cea de la Sao Paulo a înregistrat o scădere de 2,56%.

Declaraţiile prudente ale preşedintelui Băncii centrale a SUA, Janet Yellen, nu au reuşit să calmeze pieţele financiare. Cu ocazia unei audieri în Congresul SUA, Janet Yellen a apreciat că este prematur să emită o judecată cu privire la impactul turbulenţelor de pe pieţele financiare asupra economiei.

Potrivit analiştilor, pieţele financiare sunt afectate de îngrijorările cu privire la încetinirea economiei chineze, bănci şi preţul petrolului. În plus, economistul Saxo Banque, Christopher Dembik, consideră că în prezent sentimentul de panică este auto-întreţinut, iar pieţele nu mai sunt atente la realităţile economice.

‘Doar o acţiune a băncilor centrale ar putea calma lucrurile, însă acestea dispun din ce în ce de mai puţine instrumente care să-i surprindă pe investitori’, consideră Christopher Dembik.

 

 

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …