Tuesday , June 25 2024

Sancțiuni pentru comercianți dacă un produs românesc este scos de la raft când are un preț mai mic față de importuri

Delistarea unui produs românesc cu preț mai mic decât cel achiziționat ulterior de către retailer din import ar putea fi sancționată cu 5% din cifra de afaceri, potrivit unui proiect de act normativ la care se lucrează în Ministerul Agriculturii, a anunțat, miercuri, ministrul de resort Florin Barbu, la discuțiile din Comisia economică din Senat.

Acesta a menționat că proiectul de act normativ urmează să fie discutat cu procesatorii și retailerii în 11 și 12 iunie.
secretarasite
“În acea ordonanță sau proiect de lege care va fi dezbătut în Parlamentul României sigur listarea se va face pentru toate produsele agroalimentare și în cazul în care îndeplinești condițiile sanitar-veterinare și de calitate și se identifică faptul că un produs va fi delistat la un preț mai mic decât cel achiziționat contravenția va fi destul de mare, va fi de 5% din cifra de afaceri. Acesta este un punct din actul normativ la care lucrez. Deocamdată nu este finalizat. Într-o săptămână și jumătate maxim o să avem la Ministerul Agriculturii o dezbatere atât cu procesatorii, cât și cu retailerii și, bineînțeles, și în Parlamentul României pe această ordonanță, pentru că ne dorim foarte mult și eu îmi doresc foarte mult. Niciodată statul nu ar putea interveni în piața așa cum eu sunt acuzat de foarte multe publicații că aș fi Chavez, că aș fi Ceaușescu, sau toate lucrurile acestea, că intervin în piața liberă”, a subliniat Florin Barbu.

Potrivit ministrului Agriculturii, dezbaterile cu procesatorii vor avea loc în data de 11 iunie, iar cele cu retailerii pe data de 12 iunie.

Barbu a mai adăugat că legea plafonării adaosului comercial își face simțite efectele, iar datele de la Consiliul Concurenței arată reduceri cuprinse între 8 și este 32% la raft. Studiul efectuat de Consiliul Concurenței este trimis lunar la Ministerul Agriculturii.

Reprezentanții Comisiei economice din Senat au discutat miercuri cu toți factorii decizionali despre abuzurile care se fac împotriva brandurilor românești de renume: magiunul de Topoloveni, brânza de Ibănești și multe altele, care sunt scoase de la raft. (Agerpres)

Vezi si

Austeritate. Numărul bugetarilor crește constant, pe tăcute 

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în aprilie 2024, de …