Thursday , April 25 2024

Salariile din industria alimentară sunt cu o treime mai mici față de media pe economie

Salariile din industria alimentară sunt cu o treime mai mici față de media pe economie, dar patronii se întreabă de ce nu găsesc oameni.

Unii dintre cei mai mari jucători din industria alimentară și a bău­turilor, printre care producătorii de carne Agricola din Bacău, Diana din Vâlcea și Uni­carm, pro­du­că­torii de apă Apemin Tușnad și La Fântâna, dar și producătorii și distribuitorii de băuturi alcoolice Pernod Ricard și Prodal 94, au planificat creșteri între 1,5% și 20% a salariului mediu net din companie în 2021, în comparație cu anul trecut, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de companii pentru întomirea catalogului anual Cei mai mari jucători din economie. ZF a luat în calcul doar jucătorii care au oferit date cu privire la salariul mediu net din firmă.

„Nu mai avem cui da bani, chiar dacă creștem salariile. Eu am găsit mereu mai greu forță de muncă și am fost nevoit să dau salarii mai mari, dar în continuare pleacă în străinătate foarte mulți oameni din zonă. Cu salarii bune, nu găsesc forță de muncă, nu mai spun de forță de muncă calificată“, spune Vasile Lucuț, antreprenorul din spatele businessului Unicarm, cea mai mare companie antreprenorială din Satu Mare și unul dintre cei mai mari jucători de pe piața cărnii, care are aproape 3.500 de angajați.

Rețeaua de magazine Unicarm este una dintre cele mai extinse rețele de acest fel din țară, iar antreprenorul Vasile Lucuț a bugetat o creștere de 10% a salariului mediu net din com­panie pentru acest an, conform datelor oferite anterior pentru ZF pentru întocmirea catalogului Cei mai mari jucători din economie. Astfel, salariul mediu net din firma sa ar ajunge la 2.500 de lei, ușor peste salariul mediu net din industria alimentară.

În primul semestru din 2021, salariul mediu net din industria alimentară a fost de 2.345 de lei, iar din industria băuturilor de 3.528 de lei, arată datele de la Institutul Național de Statistică. Spre comparație, salariul mediu net din economie era în iunile de 3.545, arată INS. Numărul salariaților din industria alimentară a fost de 159.000, iar al celor din industria băuturilor de 21.000, cele două angajând 14% din forța de muncă angrenată în industrie, potrivit calculelor ZF pe baza datelor statistice.

Cea mai mare creștere a salariului mediu net din companie în acest an, din datele ZF, și-a propus-o Tecsa Business, companie controlată de familia Aydogan din Turcia, care produce biscuiții Petit Beurre și Piknik, de 21,4%. Salariul mediu net din companie va ajunge la valoarea de 2.000 de lei, sub salariul mediu net din industria alimentară.

Creșterea salariului cu două cifre procentuale în 2021 și-au mai programat-o și producătorul de bere Albrau (10,1%), producătorul de dulciuri Alka (10,7%), producătorul de înghețată Cicom (10%), producătorul de carne Diana (17%), furnizorul de apă La Fântâna (13,8%) și Unicarm (10,1%), conform calculelor ZF pe baza datelor oferite de companii.

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …