Thursday , June 24 2021

Salariile au scazut în ianuarie cu aproape 5%

Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut în ianuarie cu 4,8% (72 lei) faţă de luna anterioară, la 1.424 lei, şi cu 0,1% comparativ cu ianuarie 2010, cele mai mari valori înregistrându-se în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.

Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 3.430 lei în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţile de servicii informatice, şi de 847 lei în hoteluri şi restaurante, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de decembrie 2010, ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 285/2010 . Astfel, în învăţământ câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,1%, în sănătate şi asistenţă socială cu 6,8%, iar în administraţia publică cu 6,3%.

Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010 ) câştigul salarial mediu net din ianuarie 2011 a crescut cu 17,5% în administraţia publică, 16,2% în învăţământ, respectiv cu 11,7% în sănătate şi asistenţă socială.

În ianuarie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut decât în luna anterioară când s-au acordat premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi prime plătite cu ocazia sărbătorilor de iarnă), ajutoare băneşti, sume din alte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, câştigul salarial mediu net din prima lună a acestui an a scăzut ca urmare a dificultăţilor salariale şi a concediilor fără plată.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia minereurilor metalifere, cu 36%, şi în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu 25,9%.

De asemenea, reduceri între 20% şi 22% au avut loc în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură) şi între 18% şi 20% în fabricarea echipamentelor electrice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport.

Diminuări ale câştigului salarial, între 13% şi 16%, s-au operat şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi pe apă, fabricarea produselor textile, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, colectarea şi epurarea apelor uzate, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.

Uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net în ianuarie faţă de luna precedentă s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (0,7%), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (0,5%), respectiv în alte activităţi extractive (0,3%).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în luna analizată de 1.963 lei, cu 5% mai mic decât în decembrie 2010.

Indicele câştigului salarial real pentru luna ianuarie 2011 faţă de decembrie 2010, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 94,5%. Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, indicele câştigului salarial real a fost de 93,4%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 117%, cu 6,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în decembrie 2010.

Vezi si

Formularul electronic de înscriere în cadrul schemei HoReCa va fi activ începând din 29 iunie

Formularul electronic de înscriere în cadrul schemei HoReCa va fi activ începând din 29 iunie …