Thursday , March 28 2024

ROŞIA MONTANĂ. Gabriel Resources ameninţă ca va concedia 80% din angajaţii din România

rosia-montana

Gabriel Resources Ltd ar putea concedia circa 80% din muncitorii filialei din Romania, respectiv 400 de oameni, daca nu se imbunatatesc perspectivele pentru proiectul aurifer Rosia Montana, a anuntat joi compania canadiana, citata de Reuters, potrivit Hotnews.ro.

Gabriel Resources, care incearca sa obtina aprobarea pentru Rosia Montana (si care ar deveni astfel cea mai mare mina deschisa de aur din Europa) spune ca a dat deja muncitorilor avize de concediere iar contractele ar putea fi inchise la 1 mai.

“Ramanem deplin angajati pentru construirea si operarea minei de la Rosia Montana dar avem nevoie sa vedem un angajament similar din partea Romaniei”, a precizat directorul executiv Jonathan Henry, citat in comunicat.

In urma protestelor din intreaga tara, o comisie parlamentara a respins in noiembrie un proiect de lege care ar fi permis derularea proiectului. O a doua incercare de a promova proiectul, printr-o noua lege a minelor, a avut aceeasi soarta in decembrie.

Gabriel Resources a precizat ca nu poate oferi nicio indicatie legata de momentul in care guvernul ar putea acorda autorizatiile de mediu.

La începutul lunii, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a trimis deja in somaj tehnic peste 400 din cei 500 de salariati, adica 80%, potrivit Agerpres.

Salariatii nu vor mai merge la serviciu, proiectul minier fiind momentan blocat, insa acestia vor primi totusi circa 75% din salariu.

Potrivit sursei citate, reprezentantii RMGC au anuntat ca angajatii care intra in somaj tehnic sunt cei care restaurau casele din zona protejata si cei care lucrau la galeria Catalina Monulesti, ce ar fi urmat sa fie deschisa in scop turistic.

Grupul canadian Gabriel Resources a crescut de aproape două ori cheltuielile de comunicare externă pentru proiectul minier Roşia Montană în trimestrul al patrulea, la 5,93 milioane de dolari canadieni, în contextul dezbaterii din Parlament.

În ultimul trimestru din 2012, Gabriel Resources a raportat cheltuieli de comunicare externă de 3,4 milioane de dolari canadieni pentru Roşia Montană.

Pe ansamblul anului 2013, compania canadiană a înregistrat cheltuieli de comunicare pentru proiectul minier de 13,44 milioane de dolari canadieni, faţă de 13 milioane de dolari canadieni cu un an în urmă.

“Cheltuielile de comunicare externă au fost mai reduse în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie, faţă de acelaşi interval în anul anterior, în mare parte ca urmare a strategiei de reducere a costurilor. Totuşi, în trimestrul al patrulea din 2013, comunicarea externă a crescut, pentru a susţine proiectul în timpul dezbaterii parlamentare”, se arată într-un raport financiar al Gabriel Resources.

Compania şi-a intensificat activitatea juridică şi în domeniul comunicării în trimestrul al patrulea, ca răspuns la dezbaterea din Parlament. Aceste activităţi au condus la creşterea costurilor în ultima parte a anului 2013, impactul fianciar urmând să fie resimţit şi în primul trimestru din 2014.

O comisie parlamentară specială a respins, în luna noiembrie, cu 17 voturi “pentru” şi două abţineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană. Senatul a respins ulterior proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern, acesta fiind trimis mai departe către Camera Deputaţilor, care este for decizional. Până în prezent, Camera Deputaţilor nu a votat asupra proiectului de lege.

Gabriel Resources avea la sfârşitul anului trecut rezerve financiare de 42,1 milioane de dolari canadieni.

Gabriel Resources a înregistrat în trimestrul al patrulea o pierdere de 500.000 de dolari canadieni, iar pe ansamblul anului un rezultat negativ de 2,5 milioane de dolari canadieni. În trimestrul al patrulea din 2012, pierderea companiei s-a situat la 2,53 milioane de dolari canadieni, iar pentru întreg anul la 11,44 milioane de dolari canadieni.

Pe termen scurt, obiectivele companiei includ colaborarea cu Guvernul, evidenţierea în continuare a beneficiilor pe care proiectul Roşia Montană le-ar aduce României, obţinerea avizului de mediu pentru proiect, administrarea adecvată a resurselor financiare.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană. Acţinarii RMGC au aprobat la 1 noiembrie transferul pachetului de 19,31% deţinut de guvern de la Minvest Deva la Minvest Roşia Montană, în urma reorganizării companiei de stat.

Acţionarii Gabriel Resources sunt fondul de hedging Paulson & Co. (16%), controlat de miliardarul american John Paulson, holdingul Electrum Global (16%), investitor în industria aurului, grupul BSG Capital (16%), controlat de omul de afaceri israelian Beni Steinmetz, cunoscut în principal pentru afaceri cu diamante în Africa, gigantul minier Newmont (13%) şi fondul de hedging Baupost Group (13%), controlat de miliardarul american Seth Klarman. Restul acţiunilor sunt flotate liber pe bursă.

 

 

Vezi si

Firmele care nu pot introduce facturi în sistemul RO e-Factura sunt scutite de amenzi până la 31 mai

Guvernul prelungește cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc …