Thursday , March 28 2024

Romgaz si Petrom s-au angajat in fata Guvernului sa nu exporte gaze pe perioada liberalizarii preturilor

Cei doi mari producatori de gaze, Romgaz si OMV Petrom, si-au dat acordul de principiu, fata de autoritatile statului, ca pe perioada liberalizarii preturilor, sa nu exporte gaze. Romgaz si Petrom s-au angajat sa nu vanda in afara, chiar daca exportul va fi posibil din punct de vedere legislativ si tehnic, au declarat pentru HotNews surse guvernamentale. Secretarului de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu, a spus miercuri ca Romania va putea exporta gaze naturale incepand cu anul 2013. “Pana la sfarsitul acestui an se vor incheia toate probele pentru exportul de gaze”, a spus Traicu.

Exportul de gaze nu este posibil in prezent din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria, prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria si Republica Moldova, sunt in faza de proiect. Cel mai avansat este proiectul gazoductului Iasi-Ungheni, urmand ca in lunile noiembrie-decembrie, sa fie anuntata licitatia internationala pentru selectarea companiei care va efectua lucrarile de constructie. La sfarsitul lunii mai, Guvernul a aprobat o hotarare privind indicatorii tehnico-economici ai conductei de gaze Ungheni-Iasi. Acesta este un proiect inclus in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010. Dupa finalizarea gazoductului Ungheni-Iasi, o mare parte din necesarul de gaze din Republica Moldova ar putea fi acoperita cu importurile din Romania, a declarat, in luna aprilie, Valeriu Lazar, viceprim-ministru si ministru al economiei din R. Moldova.

Guvernul a aprobat in luna iunie un memorandum privind calendarul de eliminare a preturilor reglementate la gazele naturale. In luna martie a fost aprobat un memorandum similar, insa pentru energia electrica.

Potrivit acestor documente, impactul cel mai sever asupra consumatorilor il va avea liberalizarea preturilor la gazele naturale. Conform calendarului  stabilit prin memorandum, prima etapa a liberalizarii va avea loc pe 1 decembrie 2012 cand preturile la consumatorii industriali vor creste cu 5%. Pentru  consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%. Separat de aceasta liberalizare, pe 15 septembrie a avut loc o  alta crestere de preturi: cu 10% pentru consumatorii industriali si cu 5% pentru consumatorii casnici.

La gaze, in vederea alinierii pretului intern la cel european de import, vor avea loc ajustari trimestriale ale pretului final. In conditiile in care pretul  de import este undeva la 480 dolari/mia de metri cubi, iar cel din intern undeva la 160 dolari/mia de metri cubi, aceasta aliniere va avea un impact  semnificativ asupra consumatorului final. De aceea, autoritatile se obliga prin acest memorandum ca pana la sfarsitul lui octombrie vor elabora proiecte de  acte normative referitoare la protectia clientilor vulnerabili. Pana la sfarsitul anului, ar trebui sa fie stabilite categoriile de clienti vulnerabili si  metodele de protectie a acestora. Procesul de liberalizare se va finaliza pe 31 decembrie 2014 pentru clientii noncasnici, cu exceptia cazului in care la  aceasta data se constata existenta unei diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import care ar  putea periclita stabilitatea pietei, situatie in care termenul se prelungeste pana la 31 decembrie 2015. In cazul consumatorilor casnici, liberalizarea se  incheie pe 31 decembrie 2018

La energia electrica, eliminarea preturilor reglementatela energia electrica incepe chiar din aceasta luna, procentul de dereglementare fiind de 15% in cazul  consumatorilor industriali. Impactul acestei prime etape de liberalizare este o crestere de 2-3% a preturilor pentru consumatorii industriali. La  consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013, procentul de dereglementare fiind de 10%. Trebuie precizat ca o dereglementare de 10% nu inseamna  automat si o crestere a pretului cu 10%. Furnizarea de energie electrica in conditiile reglementate se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013 pentru  clientii noncasnici (industriali), respectiv pana la data de 31 decembrie 2017 pentru clientii casnici.

hotnews.ro

Vezi si

Firmele care nu pot introduce facturi în sistemul RO e-Factura sunt scutite de amenzi până la 31 mai

Guvernul prelungește cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc …