Monday , September 26 2022

Românii care au credite legate de IRCC vor plăti rate duble anul viitor

Românii care au credite legate de indicele IRCC vor plăti rate duble anul viitor, comparativ cu acest an, iar șomajul va crește ca urmare a închiderii unor capacități industriale, au afirmat, marți, reprezentanții Coface România, într-o conferință de presă.


“ROBOR deja a crescut, pentru că reacționează mai repede având în vedere anticipările inflaționiste, față de IRCC. IRCC, care este marcat de lichiditatea efectivă din piață, se simte cu un decalaj de șase luni, ceea ce va duce, evident, la o curbare a ROBOR în linie cu temperarea inflației datorită temperării cererii, dar la o resimțire a IRCC în creditele românilor începând cu anul următor. Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă față de ce a plătit anul acesta”, afirmat Iancu Guda, service director în cadrul Coface.
El recomandă oamenilor să încerce să refinanțeze temporar creditele în moneda euro, unde dobânzile sunt mai mici.
“Este ceva temporar. Nu ne puteam aștepta să avem dobânzi mici 30 de ani de acum încontinuu. Deci sunt momente în care ai această creștere temporară a costului de finanțare, de aceea e bine să ai bani de rezervă puși de-o parte. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluție este refinanțarea pe euro anul acesta și anul următor. Pentru că EURIBOR-ul, chiar dacă va crește, nu va ajunge la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi, iar stabilitatea leului cred că va continua. E bine să ai împrumuturile în moneda în care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de creșteri foarte mari ale dobânzilor pe moneda locală, de preferat e să ai un grad nu foarte mare de îndatorare, 25%, să rămâi pe același indicator, fie că este ROBOR sau IRCC, și să schimbi în euro un an, doi, apoi să revii la lei. Doar că acolo nu se încadrează mulți, din cauza gradului de îndatorare”, a completat reprezentantul Coface.
La rândul său, Bogdan Nichișoiu, manager de rating în cadrul companiei, se așteaptă la o creștere a șomajului în România în următoarea perioadă. Aceasta în special din cauza faptului că se închid capacități industriale, care nu mai pot plăti prețurile mari la energie și gaze.
“Şomajul e de urmărit în următoarele două trimestre, în ce măsură va reflecta scăderile din zona industrială, care sunt impactate de șocul costurilor cu energia. Sectorul industrial este unul care angajează mulți oameni. Impactul va fi de creștere a șomajului”, a susținut Nichișoiu. (Agerpres)

Vezi si

Doar 23 dintre cele 65 de sectoare majore din economie au fost pe plus în ultimii doi ani

Unu din trei sectoare majore din economie a raportat creștere în fiecare din ultimii doi …

One comment

  1. Ia sa vedem noi cutiile cu 1200 Euro metrul partat pe la anul prin septembrie unde vor fi, si cum o saw scape lumea de ele si de credit…