Thursday , July 18 2024

Românii au fost și în 2023 europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

Aproape o treime (32%) dintre români erau expuși anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială, aceasta fiind de departe cea mai mare pondere înregistrată în rândul țărilor membre ale Uniunii Europene în anul 2023, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

Potrivit oficiului european de statistică, anul trecut 94,6 milioane de persoane din UE (echivalentul a 21% din populație) erau supuse riscului de sărăcie și excluziune socială, adică trăiau într-o gospodărie care se confrunta cu cel puțin una dintre cele trei situații: risc de sărăcie, deprivare materială și sociala severă și /sau trăiau într-o gospodărie cu intensitate foarte redusă a muncii.
Eurostat precizează că cifra a scăzut ușor comparativ cu 2022, când 95,3 milioane de persoane din UE (21,6% din populație) erau supuse riscului de sărăcie și excluziune socială.
În rândul statelor membre, cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială se înregistra în România (32%), Bulgaria (30%), Spania ( 27%) și Grecia (26%). Pe de altă parte, cele mai mici ponderi se înregistrau în Cehia (12%), Slovenia (14%), Finlanda și Polonia (ambele 16%).

În cazul României, ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială a scăzut de la 34,4% în 2022, până la 32% în 2023.
La nivelul UE, riscul de sărăcie și excluziune socială era în 2023 mai mare pentru femei decât pentru bărbați (22,3% comparativ cu 20,3%). De asemenea, peste o cincime (22,4%) din populația UE care trăia într-o gospodărie cu copii dependenți era în risc de sărăcie și excluziune socială. (Agerpres)

Vezi si

România rămâne în topul țărilor cu cele mai ridicate rate ale inflației din UE

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană s-a situat la 2,6% în iunie, în scădere …