România vrea să dea Volkswagen în judecată:”Sunt mult mai multe ilegalităţi decât ne putem închipui”

reportersite
08 octombrie 2015, 12:09

VWRomania ar putea chema in instanta compania Volkswagen, care a recunoscut recent ca a inselat autoritatile si clientii printr-un soft mincinos, care oferea date false despre emisiile de noxe ale masinilor sale pe motorina.

„Noi va trebui sa ne indreptam asupra producatorului pentru ca trebuie sa ne recuperam taxa de mediu si romanii sa nu fie pagubiti. E anormal cand esti cumparator de buna credinta, cand iti doresti sa cumperi o marca, cand ai incredere in marca respectiva sa fii inselat”, a declarat, miercuri, Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, la un post TV.

Oficialul de la Bucuresti sustine ca, urmare a inselaciunii de care se face responsabila compania Volkswagen, sunt pagubiti atat statul roman, care a incasat taxe de mediu pentru masini Euro 5, cand acestea ar trebui de fapt clasificate Euro 4 sau chiar Euro 3, cat si oamenii care au cumparat astfel de masini si au fost pacaliti, scrie ziare.com.

„Va trebui sa facem o plangere si sa ne recuperam banii si sa dam in judecata compania pentru recuperarea taxei de mediu. Asteptam si planul de masuri pe care o sa ni-l prezinte Volkswagen, sa vedem cele 105.000 de masini introduse in tara la ce motor au fost vandute, pentru ca sunt mult mai multe ilegalitati decat ne putem inchipui. Daca din anul asta se introduce pe piata vanzarea motoarelor cu capacitate cilindrica nu stiu de care si cu emisii conform standardelor de Euro 5, exista intr-adevar o perioada de tranzitie cand mai poti sa vinzi ca masini noi si Euro 4, dar de la o data anume nu mai pot fi vandute. Deci inseamna inclusiv ca acest normativ a fost incalcat. Sunt mult mai multe date care au fost sau respectarea unei legislatii care a fost incalcata. Pentru ca nu putem sa urmarim numai emisiile care sunt date de catre motoarele respective, ci si anul de provenienta a motorului respectiv”, a explicat ministrul.