Saturday , June 22 2024

România va funcționa cu frâna de mână trasă, mai ales în contextul incertitudinii fiscale asociate anului 2025

Economia trece printr-un amplu proces de restructurare, determinat de efectele creșterilor de taxe, ale inflației, scăderii vânzărilor și accentuării blocajului financiar iar România va funcționa cu frâna de mână trasă în următorii doi ani, mai ales în contextul incertitudinii fiscale asociate anului 2025, consideră partenerul coordonator Sierra Quadrant, Ovidiu Neacșu.


“Așa cum avertizam încă de acum 2 ani, restructurarea afacerilor va deveni cuvântul de ordine în business-ul românesc. Sunt sute de companii care au ales să își pregătească afacerile pentru vremuri de criză, să își reducă expunerile și să caute soluții financiare de backup în caz de nevoie. România va funcționa, practic, cu frâna de mână trasă în următorii doi ani, mai ales în contextul incertitudinii fiscale asociate anului 2025”, a declarat Ovidiu Neacșu, într-un comunicat transmis marți.

Potrivit unei analize Sierra Quadrant, peste 16.000 de companii și-au închis porțile în primele patru luni ale acestui an, cu aproape 3.000 mai multe decât în anul precedent.
“În primele patru luni din 2024 au fost dizolvate 16.153 de firme, față de 13.300 cu un an în urmă și de 10.677 în 2012. Recordul precedent era înregistrat în 2016, cu 13.181 de companii dizolvate”, se precizează în comunicat.

Cele mai multe firme care au fost dizolvate în primele patru luni din acest an activau în comerț și servicii (4.389), urmate de cele din sectorul construcțiilor (1.662), activități profesionale, științifice și tehnice (1.572) și industria prelucrătoare (1.403).

Marea lor majoritate sunt firme din sectorul IMM-urilor, puternic afectate de efectele inflației, creșterilor de taxe și ale scăderii consumului, precizează analiștii.
În topul domeniilor în care au fost dizolvate cele mai multe firme urmează sectorul transportului și depozitării (1.202), informații și comunicații (1.082), activități de servicii administrative (843) și hoteluri și restaurante (840).

Potrivit analiștilor companiei, nici la precedenta criză economică nu s-a înregistrat un asemenea număr de firme dizolvate, semn că încrederea investitorilor în dinamica economică este la un nivel foarte scăzut.

“Economia trece printr-un amplu proces de restructurare, determinat, în mare parte, de efectele creșterilor de taxe, ale inflației, scăderii vânzărilor și accentuării blocajului financiar”, a afirmat Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant, în comunicat.

Dacă dinamica dizolvărilor de firme din primele 4 luni se va menține și în lunile următoare, nu este exclus ca numărul firmelor ieșite din peisajul economic să se apropie de pragul de 50.000, față de 39.031 în 2023, subliniază sursa citată.

Mai mult, datele de la Registrul Comerțului indică un număr total de 58.899 de firme aflate în dificultate (radieri, insolvențe, dizolvări și suspendări de activitate) în primele patru luni din 2024, cu peste 15.000 mai multe decât în 2023 (43.585).
În primele 4 luni din acest an au fost radiate 32.626 de firme, 16.153 au fost dizolvate, 7.594 și-au suspendat activitatea și 2.526 au intrat în insolvență.
Anul trecut, peste 133.000 de firme au intrat în dificultate (16.335 de companii și-au suspendat activitatea, 39.031 au fost dizolvate, 71.241 au fost radiate iar 6.650 au intrat în insolvență).
Potrivit specialiștilor, companiile cu cele mai mari probleme, în momentul de față, sunt cele din comerț, agricultură, industrie și construcții, acolo unde creșterea taxelor, scăderea puterii de cumpărare și limitarea creditării au creat multiple probleme.

“Printre firmele care și-au închis porțile, în prima parte a anului, cele mai multe sunt așa numitele firme zombie, cu capitaluri negative, incapabile să facă față provocărilor din prezent. Probabil numărul lor va crește semnificativ în următoarea perioadă. Pentru restul, șansa continuării activității este dată de necesara restructurare a operațiunilor, de adaptare a ofertei de produse și servicii la noua realitate, de adoptarea unor planuri de planificare strategică”, spun experții citați în comunicat.

Potrivit Sierra Quadrant, restructurarea operațiunilor nu înseamnă doar să să își reducă datoriile, să își rezolve problemele de finanțare, firmele având nevoie de un program de planificare strategică, de o evaluare completă a business-ului – cine sunt clienții, cum arată piața, care sunt competitorii, dacă au posibilități de inovare.
Investitorii pot evita insolvența, falimentul sau blocarea activității dacă apelează la instrumentele legale pe care le au la dispoziție, precum acordul de restructurare sau concordatul preventiv.
Acordul de restructurare funcționează ca un instrument proactiv, permițând afacerilor să abordeze problemele financiare înainte ca acestea să escaladeze în insolvență si chiar faliment. Companiile pot elabora un plan de restructurare adaptat nevoilor și constrângerilor unice ale afacerilor lor, fără a fi limitați de procedurile rigide de insolvență, explică documentul citat.
Un barometru de opinie în rândul investitorilor, realizat de Sierra Quadrant la finele anului trecut, arăta că 3 din 5 respondenți (62%) și-au trecut drept principal obiectiv în 2024 restructurarea și optimizarea operațiunilor financiare.

Motivele invocate de antreprenori sunt legate în primul rând de creșterea taxelor, menționată de 67% dintre ei, scăderea vânzărilor (43%), accentuarea blocajului financiar (41%) și creșterea costurilor operaționale (38%). (Agerpres)

Vezi si

Înmatriculările de mașini noi din România au crescut cu 14,7% în ultimul an

Înmatriculările de autoturisme noi in Romania au crescut în mai 2024 cu 14,7% față de …