Tuesday , December 6 2022

România va fi cel mai sărac stat din UE şi peste 15 ani

România va rămâne cel mai sărac stat din Uniunea Europeană în următorii 15 ani, reiese din prognozele analiştilor de la Nomura. Cehia, Slovacia şi Polonia sunt primele ţări est-europene care vor atinge nivelul mediu de trai din Uniunea Europeană până în 2025.

Ultimele date ale FMI arată că produsul intern brut pe cap de locuitor al României a fost depăşit de cel al Bulgariei în 2009. Cu alte cuvinte, nivelul mediu de trai din ţara vecină este deja uşor mai bun decât cel din România. Analiştii Nomura vin cu prognoze deloc pozitive. Decalajul dintre România şi Bulgaria se va mări până în 2025.

Adică România va rămâne cel mai sărac stat european pentru cel puţin următorii 15 ani. Totuşi, prognozele Nomura arată că ţara noastră va creşte semnificativ mai repede decât majoritatea ţărilor membre. În 2025, PIB-ul pe locuitor va fi în România uşor sub 60% din media pe Uniunea Europeană faţă de mai puţin de 40% în prezent. Primele state est-europene care vor converge către media europeană de bunăstare vor fi Cehia, Slovacia şi Polonia, potrivit Nomura.

Analiştii niponi precizează că aceste calcule au fost realizate în funcţie de potenţialul de creştere economică pe termen mediu pentru fiecare ţară. Indicatorul PIB pe locuitor, ajustat la paritatea preţurilor de cumpărare este folosit de analişti pentru a măsura şi compara nivelul de trai din diferite ţări. Şi asta deoarece se presupune că veniturile salariale sunt corelate cu productivitatea populaţiei.

Vezi si

România, scădere cu 45% a sosirilor internaționale față de 2019

România nu este una dintre destinațiile preferate de europeni, reprezentând mai puțin de 1% din …