Monday , March 27 2023

România, printre statele UE cu cele mai reduse cresteri economice în trimestrul doi

România se numara printre statele cu cele mai mici cresteri economice din UE în trimestrul al doilea raportat la primele trei luni ale anului, de trei ori mai redusa ca procent decât avansul de 1% înregistrat la nivelul Uniunii Europene si zonei euro, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat.
Singurele tari din UE cu cresteri economice mai timide decât România în intervalul aprilie-iunie, raportat la primul trimestru al anului, sunt Spania si Portugalia (0,2% fiecare), Letonia (0,1%), Ungaria (0%) si Grecia (-1,5%).
La polul opus, economia Lituaniei a crescut cu 3,2%, PIB-ul Finlandei s-a majorat cu 3,1%, iar cel al Germaniei s-a extins cu 2,2%.
Raportat la trimestrul al doilea al anului trecut, România este printre cele sase state membre a caror economie s-a contractat în perioada aprilie-iunie.
Cele mai puternice scaderi ale PIB au fost înregistrate în Letonia (-3,9%), Grecia (-3,5%), România si Bulgaria (-1,5%), în timp ce Spania si Cipru au avut contractii economice de numai 0,1%, respectiv 0,2%.
Economia UE si cea a zonei euro au crescut cu 1,9% în trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, cele mai puternice avansuri fiind înregistrate în Slovacia (5%), Polonia (3,8%) si Germania (3,7%).

Vezi si

Automobilele pe benzină, motorină şi hibride, interzise din 2035, în favoarea celor electrice

Consiliul Uniunii Europene a aprobat luni, în formă preliminară, proiectul privind interzicerea motoarelor pe benzină, …