Monday , February 6 2023

România, pe locul 10 în Europa la consumul de alcool pur. Un român consumă anual 11 litri

Un român consumă anual 11 litri de alcool pur, piața locală fiind între primii zece clasați la nivel european. Pe primele locuri în top, cu un consum de aproape 13 litri per capita, se află Letonia și Cehia, iar la coada clasamentului sunt Italia, Suedia și Grecia cu cifre aproape la jumătate.

Un român consumă în medie 11 litri de alcool pur pe an, valoare ce poziționează piața locală în prima parte a clasamentului european, într-un top realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de Visual Capitalist.

Această valoare se traduce astfel într-un consum mult mai mare de băuturi spirtoase, dat fiind că jucătorii din industrie definesc băuturile spirtoase ca băuturi alcoolice cu o concentrație alcoolică de minimum 15% vol, conform spirits-romania.ro.

Datele OMS sunt valabile la nivel de 2019, cel mai recent an pentru care există date. Pandemia de COVID-19 a schimbat o serie de obiceiuri, a mutat, cel puțin temporar, consumul din HoReCa acasă și astfel a crescut canalul de retail, însă per total nu există variații majore în ceea ce privește cantitatea medie consumată de la an la an, conform estimărilor Ziarului Financiar pe baza jucătorilor din piață.

Vezi si

Cadariu, despre turiști în România: În decembrie, aproape la același nivel cu cel dinaintea pandemiei

Fiecare român poate fi ambasadorul țării noastre și fiecare dintre noi își poate convinge confrații …