Friday , April 19 2024

România ocupă prima poziţie în UE după inflaţia anuală din iulie, de 7,1%

România ocupă prima poziţie în UE după inflaţia anuală din iulie, de 7,1%

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de creşterea preţurilor de consum din iulie, de 7,1%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, după ce în iunie s-a plasat pe locul trei, la nivelul blocului comunitar rata anuală medie a inflaţiei fiind de 2,1%, potrivit Eurostat.

În luna iunie, rata anuală a inflaţiei din România a fost de 4,3%, iar cea medie din UE de 1,9%.

Dintre cele 26 de state comunitare prezente în raportul Eurostat (lipseşte Marea Britanie), preţurile de consum au scăzut în iulie doar în Irlanda (1,2%) şi Letonia (0,7%), celelalte ţări consemnând evoluţii pozitive. Cele mai mari rate ale inflaţiei se observă, excluzând România, la Grecia (5,5%) şi Ungaria (3,6%).

Comparativ cu luna iunie, inflaţia anuală a urcat în 19 ţări membre ale UE, a rămas la acelaşi nivel într-un singur stat (Finlanda) şi a scăzut în şase.

România se plasează, de asemenea, pe primul loc în UE după avansul lunar al preţurilor de consum, de 2,6%, pe poziţiile următoare situându-se Malta (0,6%) şi Bulgaria (0,5%). Indicatorul a fost negativ în 15 state, pozitiv în nouă şi zero în Lituania şi Ungaria.

La nivelul UE, preţurile s-au redus, în ritm lunar, cu 0,2%. În zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii europene, inflaţia anuală s-a plasat la 1,7%, iar cea lunară la -0,3%.

Datele referitoare la UE şi zona euro sunt privizorii, menţionează Eurostat.

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …