România se află pe locul 5 în Uniunea Europeană în topul agriculturii practicate de tineri fermieri, de până în 25 de ani, arată datele Eurostat, biroul european de statistică.
Numărul tinerilor a crescut de aproape patru ori în cinci ani, astfel că în 2020 la nivel național activau 155.740 de tineri, agricultura românească devenind la fel de atractivă precum cea din Spania, cea din Franța sau cea din Italia.
„Creșterea numărului de tineri din agricultură, în primul rând, a fost stimulată de infuzia de fonduri europene, în special cele derulate prin AFIR . Pe lângă ajutorul acesta financiar, nerambursabil, mai există și componenta de schimb intergenerațional din agricultură. Multe afaceri de familie pornite de părinți sau bunici transferă acum rolul copiilor. În egală măsură mai există un factor și anume conștientizarea relevanței acestui domeniu, pentru că vorbim de satisfacerea unei nevoi fiziologice: de hrană. (…) Mai putem vorbi și de agricultura digitală, agricultura viitorului, care a atras tinerii“, spune Horațiu Buzgău, un tânăr de 25 de ani, care deține compania Holiv Ecoplant, care se ocupă cu producția de alune.
El adaugă că intarea tinerilor în agricultură ar putea fi și o tendință care va duce la echilibrarea balanței comerciale cu produse agroalimentare. „Nu e ușor, nu se poate face de azi pe mâine, e mult de muncă, de multe resurse, un fenomen complex, care are nevoie de timp, dar când tragem linie efectele pot fi vizibile.”